Prima pagină D:News

Cele mai importante descoperiri stiintifice 2000-2010

12.20.2010 | ● Vizualizări: 2122
Cele mai importante descoperiri stiintifice 2000-2010     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Prima masina cuantica – un dispozitiv care se misca in functie de legile care guverneaza lumea subatomica – a fost numit cea mai mare inventie stiintifica a anului 2010, de catre jurnalul stiintific Science. Editorii revistei au intocmit si o lista a celor mai importante realizari stiintifice ale primului deceniu din secolul XXI.

Inventata de catre o echipa de cercetatori de la Universitateadin California, SUA, masina cuantica este formata dintr-o paletamicroscopica de metal care se misca intr-un ritm cuantic, cu altecuvinte se comporta intr-un mod care nu da seama de legile lumiimacro ale fizicii clasice. De exemplu, dispozitivul se poate situain doua stari in acelasi timp. La nivel practic, aceastadescoperire va avea numeroase aplicatii in ceea ce privestedispozitivele pe baza de lumina, energie si miscare.

In ceea ce priveste cele mai importante realizaristiintifice din ultimii 10 ani, editorii Science au propuspe primul loc cercetarile cu privire la natura Universului, care aurevolutionat cosmogonia: oamenii de stiinta au stabilit cuexactitate compozitia Universului: 4% materie obisnuita, 23 %materie intunecata si 73 % energie intunecata.

In topul Science, urmeaza metamaterialele: sintetizand materiale cuproprietati optice neconventionale, fizicienii au descoperit noimoduri in care pot manipula lumina - astfel ca, la nivel teoretic,cel putin, astazi se poate crea un dispozitiv de camuflaj perfectinvizibil, precum faimoasa mantie a lui Harry Potter saucostumul extraterestrului vanator Predator.

Alt domeniu in care stiinta a excelat in ultimii 10 ani esteastronomia: 502 exoplanete noi au fost descoperite intre 2000 si2010, multe dintre acestea avand caracteristici asemanatoare cu cele alePamantului. De asemenea, misiunile spatiale care s-audesfasurat pe Marte, in ultimii 10 ani, au confirmat una dintrecele mai ademenitoare teorii stiintifice privind Planeta Rosie:astazi, pe baza probelor stranse de NASA si ESA putem afirma cusiguranta ca Marte a avut apa lichida, cel putin in trecutulindepartat.

Nu in ultimul rand, oamenii de stiinta au constatat ca cele maimulte predictii negative pe care le-au facut cu privire laschimbarea climei si incalzirea globala, s-au adeverit - mai spuneditorii Science. Ramai pe DESCOPERA.ro pentru a afla, saptamanaviitoare, topul 10 al celor mai importante descoperiristiintifice si inventii ale anului 2010.

CITESTE AICI Cele maiimportante descoperiri stiintifice din2009!