Prima pagină Stiinta

Cele mai importante 10 descoperiri stiintifice din 2009

Marc Ulieriu | 12.23.2009 | ● Vizualizări: 1504
Cele mai importante 10 descoperiri stiintifice din 2009     descoperiri stiintifice, cele mai importante descoperiri, stiinta, cercetare, ardi, matematica, fizica, genetica, robotica + zoom
Galerie foto (12)

Spre deosebire de anii precedenti, 2009 a fost un an foarte saracacios in descoperiri stiintifice. Intr-un fel, acest lucru este de inteles – comunitatea stiintifica (o comunitate in care banii investiti aduc profit, daca-l aduc, in prea multi ani pentru a imbia filantropii sa investeasca) a fost afectata de recesiunea economica mai dur decat orice megacorporatie. Laboratoarele, institutele si universitatile au avut de suferit, multe s-au inchis, si mai multe au ramas fara fondurile necesare producerii unei descoperiri capitale. In ciuda acestui serios impediment, in anul ce tocmai se sfarseste s-au facut, totusi, cateva descoperiri remarcabile. Vi le prezentam pe cele mai importante 10, invitandu-va pe voi sa le aranjati intr-un top efectiv.

Ardi, cel mai batranstramos al nostru
Degete lungi si elegante, de pianist, o statura de hobbit (nu afost mai inalta de 1,2 m) si un cap asemanator cu cel al unuibabuin - micuta Ardi, cel mai vechi hominid preuman descoperitvreodata, este imposibil sa nu-ti starneasca simpatia. Scheletul eia fost reconstituit din peste 100 de bucati identificate inEtiopia, incepand cu 1992. Ardipithecus ramidus (Ardi, pe scurt) afost biped, a trait in zone impadurite, in urma cu 4,4 milioane deani si a ramas in deplin anonimat pana cand o echipa depaleontologi, in frunte cu Tim D. White de la UniversitateaBerkeley din California, a reconstituit fosila si si-a publicatdescoperirea in revista Science, in octombrie, a.c. Citeste mai multe despreArdi.Descifrarea epigenomuluiuman
Descifrarea genomului uman, in urma cu aproape 10 ani, i-a facut peoamenii de stiinta sa se astepte ca, in viitorul foarte apropiat,sa inteleaga absolut toate influentele pe care ereditatea le poateavea asupra vietii noastre. Astfel, a aparut un nou domeniu decercetare, epigenetica, care porneste de la ipoteza cacomportamentul genelor poate fi modificat de influente externe sica aceste modificari sunt transmise generatiilor viitoare. Deexemplu, oamenii care fumeaza de tineri produc schimbari la nivelepigenetic ce se transmit nepotilor. O echipa de cercetatoriamericani de la Institutul Salk a reusit sa demonstreze aceastaipoteza de abia la sfarsitul acestui an, realizand prima hartadetaliata a epigenomului uman. Utilitatea ei? Cancerul si o multimede alte boli isi pot afla leacul in anii care urmeaza. Citeste mai multe despreepigenetica.
Terapia genetica redavederea
Stiinta moderna ofera deja moduri de a ne imbunatati dispozitiamentala, apetitul sexual, performantele atletice, nivelul deconcentrare si, in mare, starea generala de sanatate, dar un studiudin luna septembrie sugereaza ca intensificarea diverselor atribute umane arputea ajunge, in scurt timp, la un nivel demn de un romanSF. O echipa de oftalmologi de la UniversitateaWashington a reusit, in cadrul unui experiment, sa injecteze inochii unor maimute incapabile sa distinga culorile, gene care auprodus proteine ce le-au facut pe primate sa perceapa culorile rosusi verde pentru prima data. Pe baza acestui tratament, oamenii destiinta anunta disparitia ochelarilor, profetind ca, in viitorulapropiat, se va vindeca orice defect de vedere, inclusiv orbireadin nastere.


Robot, cercetatorstiintific
Identificarea rolului catorva mii de gene dintr-o celula de drojdienu este o operatiune chiar complicata - necesita studiu si timp,dar, in principiu, o poate realiza orice genetician. Cu toateacestea, cand aceasta operatiune este infaptuita de catre un robot,se schimba radical datele problemei. Adam, un robot-cercetorstiintific inventat la Universitatea Aberystwyth din Marea Britanieeste primul sistem robotic care a reusit o asemenea performanta, siasta fara a fi controlat sau programat in acest sens de catreciberneticieni. Robotii se folosesc de multa vreme in experimentestiintifice. Vasta lor capacitate computationala ii fac, de fapt,indispensabili in cercetare, dar Adam este primul care savarsesteindependent un ciclu de cercetare complet: formuleaza o ipoteza sio experimenteaza pentru a o dovedi, oamenii neintervenind nicaieriin acest parcurs. Ross King, inventatorul lui Adam, marturisesteca, in viitorul nu foarte indepartat, inteligenta artificiala vaavea un potential aproape nelimitat din punct de vedere stiintific,si ca intr-o zi un computer va fi in stare sa descopere o lege lafel de importanta precum teoria relativitatii a lui AlbertEinstein. Citeste mai multe despre Adam.


Peste peuscat
In Australia, intr-o pescarie aflata pecontinent, un banc de pesti ton bluefin - pradatori pretuiti pentrucarnea lor gustoasa - a inceput sa depuna icre, fenomen care adurat peste o luna. Majoritatea oamenilor de stiinta au fostinitial sceptici, crezand ca este vorba despre o farsa: nici unpeste marin nu s-a mai inmultit in captivitate si, mai ales, inbazine aflate in afara oceanelor. Datorita pescuitului industrial,populatia de ton bluefin a scazut cu peste 90% din 1950 pana inprezent. Pentru a mentine specia in viata, diversi biologi auincercat sa construiasca rezervatii artificiale in oceanul Pacific,dar nu au avut prea mult succes. Printr-o metoda revolutionara,cercetatorul Hagen Stehr a facut ca tonul sa se inmulteasca inbazine situate pe uscat, iar importanta descoperirii lui este aceeaca prin aceasta metoda, nu doar tonul bluefin, ci o multime de alte specii de pesti aflati pecale de disparitie au o noua sansa la viata.


Apa pe Luna
Exista apa pe Luna!, declarauirevocabil oamenii de stiinta in luna noiembrie. Mii de litri deapa! Pe 9 octombrie, NASA a folosit o racheta - practic a bombardat Luna -pentru a crea o gaura cu un diametru de 30 de metri in suprafataselenara. Resturile exploziei au scos la iveala vaporide apa si gheata. Unii oameni de stiinta sustin ca pe Luna arexista suficienta apa cat sa sustina o viitoare colonie decercetatori si astronauti. Altii afirma ca depozitul de apa de peLuna ofera indicii pretioase privind formarea sistemului solar. Unapeste alta, in acest an, cand s-au implinit 40 de ani de la aselenizare,Luna si-a recapatat misterul: dupa ce agentiile spatiale NASA siESA au ignorat-o in ultimii ani, planificand viitoare expeditii peMarte, in urma acestei descoperiri, o revenire a omului pe Lunaeste o necesitate prioritara pentru orice viitor programspatial.


Lema fundamentala a fost rezolvata
In 1979,matematicianul canadian Robert Langlands a dezvoltat o ambitioasasi revolutionara teorema care conecta doua ramuri ale matematicii,teoria numerelor si teoria grupului. Apeland la conjecturi sipresupuneri, teorema a surprins simetriile dintre ecuatiile cunumere intregi, expunand ceea ce este astazi cunoscut dreptprogramul Langlands. Matematicianul stia ca sarcina de a demonstraipotezele pe care se intemeia teoria sa va fi o munca de generatii.In acelasi timp, insa, era convins ca o confirmare preliminara ateoriei se va face printr-o asa numita lema fundamentala. Lema esteun enunt preliminar a carui demonstrare ajuta la rezolvarea uneiteoreme (ofera matematicianului siguranta ca teorema este corectasi demonstrabila, desi nu o demonstreaza ca atare). Cu toateacestea, 30 de ani a durat ca aceasta lema sa fie formulata sidemonstrata, performanta apartinandu-i unui matematician vietnamezde la Princeton, Ngo Bao Chau, si fiind catalogata de comunitateastiintifica drept cea mai importanta descoperire matematica dinultimii 5 ani.


Teleportarea
In curand, realitatea va contine numeroase tehnologiisi elemente pana nu demult fictionale din universuri SF precum StarTrek. Cercetatorii de la Institutul Joint Quantum dinMaryland au reusit in acest an sa teleporteze cu succes un atompozitionat intr-un container controlat si monitorizat in altcontainer, aflat la un metru departare. Totul s-a facut prinintermediul unui fenomen cunoscut drept procesarea informatiei lanivel cuantic. Experimentul de acest fel nu ar putea teleporta uncorp intreg dintr-o dimensiune in alta; mai degraba, el presupunedisparitia atomului dintr-un loc si clonarea acestuia in alt loc,atomul gazda preluand toate caracteristicile celui disparut. Cutoate ca pana la teleportarea gen Star Trek mai sunt multedescoperiri de facut, aplicatia cercetatorilor de la Maryland estetotusi capitala pentru dezvoltarea unor super si ultra rapidecomputere.


LHC a inviat!
Cel mai amplu si mai costisitorexperiment stiintific realizat vreodata, Large Hadron Collider dela CERN, a necesitat peste 25 de ani de planificari si constructiisi a inghitit deja 15 milioane de euro. In ciuda teoriiloralarmiste de anul trecut, LHC nu a adus nicio apocalipsa, ba maimult de atat - s-a stricat de nenumarate ori, iar lucrarile dereparatie si mentenanta ale masinariei care trebuie sa ne dezvaluiesecretele formarii Universului ai ale expansiunii imediat de dupaBig Bang au mai supt cateva milioane. Pe 29 noiembrie, in acest an, LHC-ul - insfarsit! - a inceput sa functioneze in parametrioptimi, trimitand o unda cu protoni cu o energie de1,05 trilioane de volti, depasind recordul detinut de laboratorulFemi din Illinois si devenind ceea ce trebuia sa fie: cel maiputernic accelerator de particule din lume. In 2010, daca LHC vaavea norocul sa nu se defecteze din nou, oamenii de stiinta vorputea demonstra prin experimentele de aici existenta particuleiipotetice subatomice Higgs boson, responsabila pentru impartireamesei tuturor corpurilor din Univers.


Un nouPamant
A fost descoperit recent, in luna decembrie, se afla la 50 de anilumina de Terra si orbiteaza in jurul unei stele foarteasemanatoare cu soarele nostru. Marea diferenta dintre nouaexoplaneta si Pamant este aceea ca, in ciuda faptului ca dinobservatiile preliminare, planeta seamana destul de mult cu Terra,aici putand exista chiar si apa, corpul ei de 10 pana la 40 de orimai mare decat acela al lui Jupiter. GJ 758 B - asa cum estedenumita deocamdata noua planeta - a fost descoperita cu ajutorultelescopului Subaru din Hawaii.

Sursa: Time

________________

SPUNE-TI PAREREA! Care crezi ca este cea mai importantadescoperire stiintifica din 2009?