O transformare a curentul jet va paraliza Pamantul inghetandu-l

23 12. 2010, 14:05

Unul dintre principalii factori determinanti ai acestei situatii este schimbarea de pozitie a curentului "Jet" - curentul de aer rapid care se deplaseaza dinspre vest inspre est, la altitudini mari ale atmosferei. Schimbarile traseului acestui element climatic pot cauza transformari importante in conditiile meteo pe toata suprafata globului si ar putea fi motivul situatiei meteorologice bizare din multe parti de lume.



Intr-o iarna britanica normala - caracterizata de racoare si umeazeala, curentul "Jet" trece pe deasupra Europei de Nord la o altitudine cuprinsa intre 10.000 si 15.000 de metri. In timpul acestor ierni gri, vanturile principale care strabat Marea Britanie sufla dintre vest si sud-vest, aducand aer caldut si umed din Atlanticul sub-tropical. In acest an, un sistem meteorologic de inalte presiune deasupra Atlanticului blocheaza parcursul normal al curentului "Jet", fortandu-l sa treaca prin nordul si sudul Europei.



In California, precipitatii intense au cazut in unele parti din Santa Monica si aproximativ patru metri de zapada s-au acumulat in statiunea montana de ski Muntele Mammoth. Si australienii care se asteapta la bai de Soare cu ocazia Craciunului vor tremura sub asaltul ninsorilor influentate dinspre Oceanul Sudic, care au determinat acoperirea cu aproximativ zece centimetri de zapada a unor portiuni din coasta estica a statelor New South Wales si Victoria.



Atunci cand curentul "Jet" este blocat de zone de presiune ridicata, se deplaseaza inspre sud si permite injectarea aerului inghetat din regiunile arctice. De aceea, fenomenul nu duce doar la inghetarea nefireasca a unor zone, dar si la incalzirea anormala a celor care ar trebui sa fie reci. Drept dovada, aerul cald a fost redirectionat spre Canada si Groenlanda.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: