Cu un pas mai aproape de computerul cuantic

04 01. 2011, 12:23

Descrierea prototipului, care aparent "violeaza" regulile mecanicii cuantice si reprezinta un alt pas important inainte in directia realizarii computerului cuantic, a fost publicata in revista Nature Photonics.

"Existenta unui amplificator perfect ne-ar permite sa realizam comunicatii cuantice sigure la scara larga, apropiate de visul unui computer cuantic", a explicat Marco Bellini de la Ino-Cnr, care a experimentat prototipul in colaborare cu Alessandro Zavatta si Jaromir Fiurasek. Amplificatorul de semnale luminoase realizat de acestia pare a viola regulile mecanicii cuantice, cvadruplicand intensitatea unui impuls luminos slab, fara a creste dereglarea originara si fara a adauga vreun zgomot in plus.

Rezultatul obtinut de cercetatori se bazeaza pe tehnici puse la punct de ei insisi, tehnici de adaugare si scadere controlata a fiecarui foton in parte, particulele fundamentale si indivizibile din care este alcatuita lumina.

"Prin utilizarea unui astfel de sistem se vor putea realiza noi tipuri de determinari ultrasensibile si vor putea fi puse la punct aparaturi cuantice pentru reconstruirea celor mai slabe impulsuri ale retelelor de comunicatie si amplificarea asa-numitului entanglement, forma speciala de legatura intre particulele indepartate, pe care Einstein nu reusea sa o accepte, dar care insa se afla la baza celor mai avansate concepte ale computerului cuantic", a concluzionat Bellini.
Sursa: Le Scienze