Prima pagină D:News

Polul Nord magnetic migreaza cu viteza inspre Rusia

Redactia Descopera.ro | 01.10.2011 | ● Vizualizări: 2183
Polul Nord magnetic migreaza cu viteza inspre Rusia     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Sunt sanse mari ca in scurt timp busolele clasice sa isi piarda orice utilitate, din pricina unei masive deplasari a polului nord magnetic inspre teritoriul Rusiei.

Polul Nord Magnetic (NMP) este acel punct de pe suprafata Pamantului unde campul magnetic al planetei este directionat drept in jos, spre sol. Exploratorul scotian James Clark Ross a localizat pentru prima oara NMP in 1831 in Peninsula Boothia, nordul Canadei de Astazi, proclamandu-l, prin implantarea unui steag, drept teritoriu al Marii Britanii.

Dar polul nord magnetic oscileaza de la an la an, pe masura ce procesele geofizice ale Terrei sufera transformari. Vreme de peste 150 de ani de la prima masuratoare a lui Ross, miscarea NMP s-a pastrat graduala, in general cu mai putin de 15 km pe an. Apoi, insa, in anii '90, a castigat simtitor in viteza, orientandu-se spre nord-nord-vest, in Oceanul Arctic, cu peste 55 km anual. Daca isi va mentine ritmul, in aproximativ o decada va depasi polul nord si va ajunge in dreptul Siberiei.

O posibila explicatie a fenomenului, adusa in scena de Arnaud Chulliat, de la Institutul de Fizica a Pamantului din Paris, vizeaza existenta unor vartejuri subterane de magma, care se manifesta sub zona arctica. Aceste eruptii ar putea genera zone de intensa activitate magnetica, avand capacitatea sa determine accelerarea subita a polului nord magnetic. Iar noi masuratori de camp magnetic indica cresteri dramatice in zona Noilor Insule Siberiene, ce par sa completeze raspunsul la chestiune.

Desi plauzibila, momentan explicatia nu a fost demonstrata practic. De aceea, cercetatorii au de gand sa se concentreze pe acest caz, indeosebi prin scanarea regiunii urmarite cu ajutorul satelitilor. Asa cum este de asteptat, o transformare geofizica de asemenea magnitudine nu ramane fara ecou asupra bunului mers al lucrurilor. Prin urmare, Aeroportul International Tampa din Florida, SUA, si-a inchis pista principala pana in data de 13 ianurie, pentru a restabili indicatorii numerici de la fiecare capat al acesteia, in incercarea de a se adapta noi amplasari a NMP.

Sursa: ScientificAmerican

Descopera lumea in care traiesti: