Prima pagină D:News

Si hienele se bucura cand isi intalnesc prietenii

Redactia Descopera.ro | 01.11.2011 | ● Vizualizări: 616
Si hienele se bucura cand isi intalnesc prietenii     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cu toate ca se stia de mult timp despre complexitatea relatiilor sociale dintre membrii clanurilor de hiene patate (Crocuta crocuta), ultimele cercetari in domeniu scot la iveala noi evidente despre adevarate “dovezi de prietenie” la care hienele tin foarte mult: ferocele carnivore par sa se numere printre putinele mamifere constiente de importanta unor prieteni seriosi, pe care sa te poti baza in momentele dificile.

Femelele de hiena, in mod particular, sunt cele care au dezvoltat, de-a lungul timpului, un adevarat ceremonial de intampinare a unui vechi prieten. Acest tip de comportament se intensifica in special inaintea momentelor critice pentru clan, adica inainte de o expeditie riscanta de vanatoare sau in eventualitatea atacurilor dusmanilor naturali ai hienelor - leii, leoparzii sau alte grupuri dusmane de hiene.

"Hienele se situeaza la capatul lantului trofic din ecosistemul lor, ceea ce inseamna ca la acel nivel exista o competitie acerba pentru hrana, motiv pentru care indivizii unui clan de hiene se separa deseori pentru a se hrani pe cont propriu. Insa, atunci cand trebuie sa isi apere teritoriul, puii, sau sunt nevoite sa doboare un animal mare si periculos, toata aceasta individualitate a hienelor dispare ca prin farmec si devin un grup unit. Inaintea acestui moment, membrii se recunosc intre ei cu o bucurie aproape omeneasca, ca si cum s-ar bucura de reintalnirea cu niste prieteni vechi din copilarie" sustine profesorul Kay Holekamp din cadrul Michigan State University, care a studiat viata si obiceiurile a trei grupuri distincte de hiene patate din Kenya.

Sursa: BBCNews