Prima pagină D:News

A fost descoperit cel mai vechi teasc de vin din lume

01.11.2011 | ● Vizualizări: 554
A fost descoperit cel mai vechi teasc de vin din lume     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un teasc folosit la zdrobirea strugurilor, precum si cateva ulcioare destinate fermentatii mustului au fost descoperite intr-o pestera situata pe teritoriul Armeniei. Varsta aproximativa a uneltelor stravechi este de 6.000 de ani.

Cel mai vechi teasc de struguri a fost descoperit in muntii dinsud-estul Armeniei, in aceeasi zona unde, recent, a fostdescoprrita si cea mai veche forma de incaltaminte din lume: o"opinca" primitiva, veche de circa 5.500 ani.

In interiorul pesterii, echipa internationala de arheologi ainvestigat, in premiera, un bazin sapat in piatra, avand lungimeade un metru si fiind pozitionat inclinat, pentru a permitescurgerea mustului in vasele de lut. Conform arheologului GregoryAreshian, oamenii care traiau in acele timpuri indepartate zdrobeaustrugurii din teasc cu picioarele goale, pentru obtinerea pe calenaturala a vinului.

In apropierea teascului, cercetatorii au descoperit si resturiperfect conservate de struguri, seminte de struguri si chiar urmede vin, pietrificat de trecerea mileniilor.
In urma cercetarilor, a reiesit ca semintele apartineau specieiVitis vinifera vinifera - aceeasi cu vita-de-vie din care seproduce vin si la ora actuala.Pe baza acestor descoperiri, se poate afirma ca oamenii"domesticisera" deja vita-de-vie salbatica in urma cu peste 6.000de ani.
Inainte de aceasta descoperire, cele mai vechi dovezi aleproducerii vinului datau de acum 5.100 ani, fiind descoperite inmormantul celebrului Rege Scorpion I, din Egiptul Antic.


Sursa: BBCNews