Prima pagină D:News

Explozia cromozomilor

Redactia Descopera.ro | 01.12.2011 | ● Vizualizări: 261
Explozia cromozomilor     cromozom, cancer, ADN, mutatie genetica + zoom
Galerie foto (1)

Dezvoltarea tumorilor poate fi declansata nu doar de o lenta acumulare progresiva de mici mutatii la nivelul ADN-ului, ci si de un unic, catastrofal eveniment, in care cromozomi intregi sunt distrusi. Este concluzia unui nou studiu aparut in revista “Cell”, semnat de cercetatorii de la Wellcome Trust Salinger Institute din Cambridge, Marea Britanie.

Analizand o serie de probe de tesut tumoral, cercetatorii britanici au identificat anumite cazuri cand doar unul singur dintre cei 46 cromozomi care compun genomul uman parea complet deteriorat: unele gene lipseau, in timp ce altele erau prezente in mai multe copii. Tocmai tipologia specifica a acestei deteriorari cromozomiale i-a facut pe oamenii de stiinta sa creada ca nu ar fi putut fi provocata de acumularea, in timp, a unei serii de mutatii, ci mai curand de un unic eveniment, teribil: unul in care un cromozom s-ar fi pulverizat literalmente in zeci sau sute de fragmente, ulterior gresit asamblate de celula.

Consecintele unui asemenea eveniment pot fi foarte grave pentru echilibrul celular: expresia genelor care "promoveaza" cancerul (oncogene) poate fi pe neasteptate amplificata, in timp ce genele oncosupresoare pot fi inactivate.

Din analizele genetice efectuate de cercetatori, aceasta explozie pare a fi cauza a 2-3% din tumori si se observa in mod deosebit in cazul cancerului la oase; mai ramane totusi de clarificat care ar putea fi cauza declansatoare a unei deteriorari atat de devastatoare.
Sursa: Galileo