Explozia cromozomilor

12 01. 2011, 11:09

Analizand o serie de probe de tesut tumoral, cercetatorii britanici au identificat anumite cazuri cand doar unul singur dintre cei 46 cromozomi care compun genomul uman parea complet deteriorat: unele gene lipseau, in timp ce altele erau prezente in mai multe copii. Tocmai tipologia specifica a acestei deteriorari cromozomiale i-a facut pe oamenii de stiinta sa creada ca nu ar fi putut fi provocata de acumularea, in timp, a unei serii de mutatii, ci mai curand de un unic eveniment, teribil: unul in care un cromozom s-ar fi pulverizat literalmente in zeci sau sute de fragmente, ulterior gresit asamblate de celula.

Consecintele unui asemenea eveniment pot fi foarte grave pentru echilibrul celular: expresia genelor care "promoveaza" cancerul (oncogene) poate fi pe neasteptate amplificata, in timp ce genele oncosupresoare pot fi inactivate.

Din analizele genetice efectuate de cercetatori, aceasta explozie pare a fi cauza a 2-3% din tumori si se observa in mod deosebit in cazul cancerului la oase; mai ramane totusi de clarificat care ar putea fi cauza declansatoare a unei deteriorari atat de devastatoare.
Sursa: Galileo