Prima pagină D:News

Pamantul este de doua ori mai “prafos” decat acum 100 ani

Redactia Descopera.ro | 01.14.2011 | ● Vizualizări: 205
Pamantul este de doua ori mai “prafos” decat acum 100 ani     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Daca aveti impresia ca a crescut cantitatea de praf, atat din casa proprie, cat si din mediul ambiant, ei bine, nu va inselati ! Conform unor studii amanuntite, efectuate de un grup de cercetatori americani, cantitatea de praf din atmosfera terestra s-a dublat in ultimii doi ani, acest fenomen negativ fiind un factor decisiv in schimbarile climatice care framanta planeta in ultima decada.

Pentru a masura fluctuatiile cantitatii de praf terestru in decursul ultimului secol, cercetatorii au colectat mostre din ghetari, sedimente din lacuri si colonii de corali, fiecare astfel de mostra continand informatii asupra concentratiei de praf din regiunea de unde a fost prelevata.

Toate datele obtinute au fost introduse intr-un program computerizat special, intitulat Community Climate System Model, cercetatorii descoperind, astfel, influenta prafului -rezultat din procesul de desertificare - asupra temperaturii globale, precipitatiilor, depozitelor de fier din oceane si acumularilor de carbon din sol si din aer.
Au descoperit, astfel, ca depozitele de praf terestru din oceane au dus la cresterea cu 6 % a concentratiei carbonului din atmosfera in ultima suta de ani.

Sursa: DailyMail