Prima pagină D:News

Doi cercetatori italieni au realizat fuziunea rece. Oare? (VIDEO)

01.19.2011 | ● Vizualizări: 603
Doi cercetatori italieni au realizat fuziunea rece. Oare? (VIDEO)     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un fizician si un inginer din Bologna au anuntat ca au reusit sa produca cantitati enorme de energie, la temperaturi scazute, pornind de la cateva grame de nichel.

"Am realizat fuziunea rece". Incredibilul anunt a fost facut deSergio Focardi, profesor de fizica la Universitatea Bologna, si deAndrea Rossi, inginer, intr-o hala din zona industriala a orasului,unde pe un banc de lucru obisnuit se afla o micuta masinarie.Experimentul odata declansat, masinaria a intrat in functiune si ainceput sa produca energie: 12 kw/ora fata de un aport de intrare de doar 600w/ora. Ceea ce pare un experiment comun si plictisitor de fizica arputea sa fie "himera" energetica care din 1989 le strica somnulfizicienilor din toata lumea: producerea de energie nucleara latemperaturi sub 1000 grade Kelvin. Pseudonim: fuziunea rece.

"Ori decidem ca principiul conservarii energiei este violabil, orifenomenul la care am asistat este o reactie nucleara in toataregula", a explicat Sergio Focardi. El se refera la faptul ca, incadrul experimentului s-a obtinut o eficienta energetica faraprecedent, imposibil de obtinut prin procesele de productie deenergie utilizate in mod obisnuit. "Materialele de pornire aleprocesului nostru sunt nichelul si hidrogenul; acesta din urma esteincalzit la o anumita temperatura si se declanseaza procesul deproducere de energie: atomii de hidrogen penetreaza nichelul si iltransforma in cupru. Sau, cel putin, aceasta este interpretareanoastra", a precizat el.

Focardi a vorbit de interpretare intrucat chiar el admite cadinamica acestui proces nu este inca complet demonstrabila: se stiedoar ca are loc, ca poate fi reprodusa si ca, in anumite cazuri,poate duce la producerea de energii si de 200 de ori superioarecelor de pornire. Iar experimentul italian ar fi doar primademonstratie publica a unei descoperiri pe care Rossi si Focardi orepeta in diferite variante inca din 2008. Intr-un articolintitulat " A new energy source from nuclear fusion" , publicat inluna martie a anului trecut in "Journal of Nuclear Physics", ceidoi au citat rezultatele a cel putin alte sase experimente,explicand ca energia produsa s-a dovedit utilizabila pentrualimentarea generatoarelor si, in unele cazuri, incalzirea unorincaperi.Procesul de fuziune rece brevetat de Andrea Rossi si Sergio Focardiar putea asadar reprezenta o noua metoda de producere a unorcantitati enorme de energie la temperaturi scazute si cu cheltuielieconomice reduse (sunt necesare doar cateva grame de nichel pentruobtinerea de energii utile).

In opinia lui Antonio Zoccoli, director al Institutului National deFizica Nucleara din Italia, nu ar trebui insa sa se vorbeasca cuatat usurinta de fuziune rece: "Ceea ce am vazut a fost undispozitiv in masura sa produca energie. Trebuie sa verificam doualucruri: daca productia de energie este reala si cum a fost exactprodusa aceasta energie, deoarece este adevarat ca in trecut, demulte ori au fost descoperiri obtinute pe care experimentala siapoi explicate in maniera teoretica. Dar experimentul nu a furnizatnicio proba ca in acest caz au survenit reactii nucleare".

Printre motivele care-l fac pe Zoccoli sceptic se numara si faptulca, in cadrul experimentului, nu s-a inregistrat nicio productie defotoni, particule care ar fi trebuit sa fie produse in cadrul uneiastfel de reactii.
Sursa: Wired.it