Calugarul cu “moaste incerte” in geamantan

20 01. 2011, 13:36

Ramasitele omenesti au apartinut unei calugarite care a murit in urma cu doar patru ani. Totusi, calugarita respectiva nu a fost declarata sfanta nici de Biserica Ortodoxa Greaca, nici de Biserica Ortodoxa din Cipru, femeia fiind considerata drept o sfanta doar de catre o mica fractiune din obstea manastirii unde a trait.

"La prima vedere, nu pare a fi altceva decat afacerea unor sarlatani cu un mare interes financiar in privinta acestor ramasite omenesti. Cel putin aceasta este parerea mea, dupa ce am studiat cazul", declara Preasfintia sa Chrysostomos, Arhiepiscopul Ciprului.

Venerarea moastelor facatoare de minuni ale sfintilor autentici este o practica religioasa des intalnita in tarile cu traditie crestin-ortodoxa precum Grecia, Romania, Serbia, Muntenegru, Rusia, Bulgaria, Ucraina sau Belarus.

Calugarul a fost eliberat dupa ce a fost acuzat de furt si profanare de morminte; de asemenea, a fost exclus din manastire pentru o perioada de trei luni de zile, superiorii sai ierarhici invinuindu-l ca a plecat fara voie si a profanat mormantul unei maici.

Sursa: Reuters