Prima pagină D:News

Cercetătorii propun redefinirea kilogramului

01.24.2011 | ● Vizualizări: 668
Cercetătorii propun redefinirea kilogramului     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de ştiinţă se apropie de împlinirea ţelului urmărit vreme de două veacuri de a crea un sistem universal de măsurare bazat pe cantităţi stabile, graţie unei posibile redefiniri a noţiunii de kilogram.

Kilogramul este singura unitate de bază din SistemulInternational de Unităţi (SI), definită, încă, printr-un obiectfizic - un cilindru din platină-iridiu, păstrat din 1889 înseifurile Biroului Intarnaţional de Măsurări (BIPM), dinFranţa.

Recent, evaluări executate constant vreme de peste un secol auindicat, însă, o modificare de 50 micrograme a masei prototipului international - echivalentul unuifir de nisip - comparativ cu cele câteva zeci de copiiexistente.

Cum stabilitatea kilogramului este crucială, deoarece el formeazăbaza din care multe alte unităţi de măsură derivă, BIPM considerăpropice dezvoltarea unei noi definiţii a acestuia, bazată pe oproprietate fizică fundamentală, mai degrabă nesubiectivă.

În fapt, chiar astăzi, luni, 24 ianuarie, cercetători din toatălumea se vor aduna în cadrul Societăţii Regale (academia natională deştiinţe a Marii Britanii), pentru a-şi prezenta progreselereferitoare la recalcularea kilogramului în conformitate cu onoţiune cunoscută sub denumirea de "constanta Planck".

Printr-un consens mondial, cercetătorii au condus experimente întrustabilirea unei legături dintre masă şi constanta Plank, comparândmăsurători electrice şi mecanice. Totuşi, o nouă definire akilogramului nu se poate formula înainte ca rezultatele testelorobţinute în laboratoarele din toată lumea, să cadă în acord.

Sistemul Internaţional de Unităţi este cel mai întrebuinţat sistemde măsurări la scara mondială, pentru comerţ şi ştiinţă, fiind constituit din şapteunităţi fundamentale: metru, kilogram, secundă, amper, kelvin,candelă şi mol (moleculă-gram). Exceptând kilogramul, niciunadintre aceste unităţi nu are ca punct de referinţă un obiectfizic.

Originile acestui sistem pot fi urmărite până în Franţa secoluluial 18-lea, el fiind reorganitzat internaţional ca sistem metricstandard încă din anii '60. Metrul a fost şi el definit cândva cadistanţa dintre două linii trasate pe un prototip deplatină-iridiu, dar acum este stabilit prin raportare la vitezaluminii.

Sursa: ReutersDescoperă lumea în caretrăieşti: