Prima pagină D:News

Hubble a identificat cea mai indepartată galaxie

Redactia Descopera.ro | 01.27.2011 | ● Vizualizări: 531
Hubble a identificat cea mai indepartată galaxie      Hubble, galaxie, Univers + zoom
Galerie foto (1)

„Ochiul” telescopului spaţial Hubble a descoperit galaxia cea mai îndepărtată observată vreodată, care s-ar situa la 480 milioane de ani după Big Bang, aşadar în „prima copilărie” a Universului. Este vorba despre un autentic „act de bravură”, care ar demonstra că marile insule stelare s-au format mai rapid decât se credea.

Doar în urmă cu un an era identificată cea considerată la vremea respectivă cea mai indepartată galaxie, situată la 650 milioane de ani dupa Big Bang. "Astfel am putut constatat că, într-o perioadă de doar 170 milioane de ani, a survenit o accelerare surprinzătoare în coagularea conglomeratelor galactice", a comentat Garth Illingworth, unul dintre specialiştii de la Universitatea California.

Prin urmare, Hubble a reuşit o adevărata călătorie în timp, detectând ceva ce s-a întâmplat în urmă cu 13.2 miliarde de ani, având în vedere că de atât a avut nevoie lumina galaxiei să ajungă pană la noi, chiar şi călătorind la o viteză de 300.000 km pe secundă. Pentru a fotografia această prezenţă, Hubble a utilizat o aparatură în măsură să prindă radiaţia infraroşie emisă, prin intermediul căreia pot fi identificate chiar şi cele mai reci materiale. Dar Hubble explorează mai ales lumina vizibilă, la fel ca ochiul uman, capacitaţile telescopului fiind reduse în infraroşu şi ultraviolet.
Sursa: Corriere della Sera

Tag-uri: Hubble | galaxie | Univers

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI