Pentru a te lăsa de fumat ai nevoie de 5 ani şi 7 tentative

29 01. 2011, 00:00

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au realizat un sondaj pe un eşantion format din 3.000 de subiecţi, dintre care doar 1.000 de fumători la momentul respectiv, restul fiind persoane care au reuşit să se lase de fumat. În urma unui chestionar, a reieşit că timpul necesar pentru a spune adio ţigărilor este de 5 ani. Pentru cele o mie de persoane care însă au luat decizia de a se lăsa de fumat începând din prima zi a noului an, tentativa a reieşit a fi falimentară: jumătate dintre subiecţi s-au reapucat înainte de 10 ianuarie, restul ulterior.

Eşantionul analizat în cadrul studiului (finanţat de Nicorette) a fost întrebat şi despre motivele deciziei de a renunţa la fumat: subieţii au răspuns că impulsul principal a fost frica de boli, dar mulţi au declarat şi că le-a fost frică de primele efecte ale fumatului, printre care cele estetice si dificultatea de a respira.

"Perioada în care o persoană încearcă să renunţe la fumat este deosebit de stresantă, mai ales prima săptămână", spune Cary Cooper, unul dintre autorii studiului. Un stres definit unanim de participanţii la studiu drept comparabil sau chiar superior decât cel al unui divorţ sau al pregătirii unei nunţi.

Sursa: La Repubblica