Prima pagină D:News

Ţigla anti-smog, o nouă armă în lupta cu poluarea

02.03.2011 | ● Vizualizări: 432
Ţigla anti-smog, o nouă armă în lupta cu poluarea     tigla, acoperis, smog, poluare, titaniu + zoom
Galerie foto (2)

O companie americană a inventat o ţiglă specială, care contracarează efectul nociv al emisiilor automobilelor.

Conform producătorilor, dacă aceste ţigle sunt folosite peacoperişul unei case de 185 de metri pătraţi, ele pot procesaoxizii de azot produşi de motorul unei maşini după 17.380 de kmconduşi.

"Ţigla anti-smog", cum este denumită invenţia companieicaliforniene Boral Roofing, foloseşte dioxid de titaniu pentru areuşi să lupte contra poluării.

Razele soarelui activează acest ingredient, care acţionează precumun catalizator, accelerând procesul de transformare a oxizilor deazot în oxigen şi azot.

Ţiglele au fost testate în laborator şi în spaţiu liber de către oserie de specialişti din EU, între anii 2002 şi 2006. "În studiileefectuate în Europa, unde au folosit aceste ţigle la casele situateîn apropierea caselor, s-a înregistrat un nivel mai redus alpoluării. Funcţionează", a declarat Michael Chusid, un consultattehnic.

Ţiglele nu sunt utile doar în lupta contra smogului, ci mai au unbeneficiu. Atunci când plouă, nitraţii acumulaţi pe acoperiş se vorscurge pe sol, unde vor acţiona ca îngrăşământ.


Se estimează că ţiglele vor fi eficiente în a contracara smogulpentru cel puţin 25 de ani.

Această tehnologie este deja folosită în Europa de aproximativ 5ani, dar compania de construcţii KB Home este prima care introduceţiglele anti-smog în SUA. Licenţa a fost achiziţionată de la MonierGermany, compania care vinde aceste ţigle în Europa.Sursa: The Press-Enterprise

Tag-uri: tigla | acoperis | smog | poluare | titaniu