Prima pagină D:News

Rusia renunţă la ora de vară ca să nu se mai streseze cetăţenii

Redactia Descopera.ro | 02.09.2011 | ● Vizualizări: 3135
Rusia renunţă la ora de vară ca să nu se mai streseze cetăţenii     rusia, ora de vară, stres, sinucideri, sanatate + zoom
Galerie foto (2)

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a anunţat renunţarea la ora de vară în Federaţia Rusă începând cu toamna anului 2011. Acesta a explicat că schimbarea orei de două ori pe an este un lucru nociv la adresa sănătăţii oamenilor şi provoacă stres.

"În fiecare toamnă şi primăvară afurisim acest sistem", a declarat Medvedev. "Bioritmul nostru are de suferit. Suntem cu toţii furioşi. Fie dormim prea mult şi ajungem prea târziu la muncă, sau ne trezim prea devreme şi nu ştim ce să facem cu timpul liber. Iar sărmanele vaci şi alte animale nu pot pricepe de ce trebuie să mănânce mai devreme sau mai târziu, sau de ce trebuie mulse la o altă oră", a adăugat el.

Ora de vară este dezbătută de ceva timp în Rusia, iar Medvedev a sugerat pentru prima dată eliminarea sa în noiembrie 2009. Ca urmare a sugestiei sale, tema a fost studiată de cercetătorii ruşi.

Un raport publicat de Academia Rusă de Ştiinţe Medicale arată că atunci când ceasul se dă înapoi sau înainte cu o oră, numărul de atacuri de cord se măreşte de 1,5 ori, rata sinuciderilor creşte cu 66%, iar serviciul de ambulanţă este mult mai solicitat.

Academia susţine că efectul are cel mai mare impact în rândul tinerilor şi oamenilor în vârstă, care suferă de stres, tulburări ale somnului şi de probleme cardiovasculare, imune şi ale metabolismului.

"Ora de vară nu deteriorează doar sănătatea populaţiei, ci rezultă şi în pierderi economice ca urmare a faptului că oamenii sunt nevoiţi să îşi ia concediu medical şi să consume mai multe medicamente", a explicat Dr. Tatiana Yakovleva, membru fruntaş al partidului de guvernământ Rusia Unită.

"Se crede că această zi prelungită artificial reduce cheltuielile cu energia electrică. Specialiştii de la centrala nucleară de la Kola estimează că ora de vară reduce consumul cu 4.4 miliarde de kilowaţi/oră, adică 31 de kilowaţi/oră pe cap de locuitor. Însă impactul asupra sănătăţii umane şi asupra vieţii sociale este mult mai serios", susţine Elena Nikolayeva, membru al Camerei Publice, organ consultativ în procesul legislativ.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981.

În România ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Până în 1939 ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 şi prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, şi 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979. Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.

Majoritatea populaţiei planetei nu foloseşte sistemul orei de vară:

Ţările colorate în albastru reprezintă ţările în care se observă ora de vară, cele în portocaliu sunt ţări care au renunţat la acest sistem, iar cele în roşu nu l-au folosit niciodată.

Sursa: RT