Prima pagină D:News

Rusia renunţă la ora de vară ca să nu se mai streseze cetăţenii

02.09.2011 | ● Vizualizări: 2537
Rusia renunţă la ora de vară ca să nu se mai streseze cetăţenii     rusia, ora de vară, stres, sinucideri, sanatate + zoom
Galerie foto (2)

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a anunţat renunţarea la ora de vară în Federaţia Rusă începând cu toamna anului 2011. Acesta a explicat că schimbarea orei de două ori pe an este un lucru nociv la adresa sănătăţii oamenilor şi provoacă stres.

"În fiecare toamnă şi primăvară afurisim acest sistem", adeclarat Medvedev. "Bioritmul nostru are de suferit. Suntem cutoţii furioşi. Fie dormim prea mult şi ajungem prea târziu lamuncă, sau ne trezim prea devreme şi nu ştim ce să facem cu timpulliber. Iar sărmanele vaci şi alte animale nu pot pricepe de cetrebuie să mănânce mai devreme sau mai târziu, sau de ce trebuiemulse la o altă oră", a adăugat el.

Ora de vară este dezbătută de ceva timp în Rusia, iar Medvedev asugerat pentru prima dată eliminarea sa în noiembrie 2009. Caurmare a sugestiei sale, tema a fost studiată de cercetătoriiruşi.

Un raport publicat de Academia Rusă de Ştiinţe Medicale arată căatunci când ceasul se dă înapoi sau înainte cu o oră, numărul deatacuri de cord se măreşte de 1,5 ori, rata sinuciderilor creşte cu66%, iar serviciul de ambulanţă este mult mai solicitat.Academia susţine că efectul are cel mai mare impact în rândultinerilor şi oamenilor în vârstă, care suferă de stres, tulburăriale somnului şi de probleme cardiovasculare, imune şi alemetabolismului.

"Ora de vară nu deteriorează doar sănătatea populaţiei, cirezultă şi în pierderi economice ca urmare a faptului că oameniisunt nevoiţi să îşi ia concediu medical şi să consume mai multemedicamente", a explicat Dr. Tatiana Yakovleva, membru fruntaş alpartidului de guvernământ Rusia Unită.

"Se crede că această zi prelungită artificial reducecheltuielile cu energia electrică. Specialiştii de la centralanucleară de la Kola estimează că ora de vară reduce consumul cu 4.4miliarde de kilowaţi/oră, adică 31 de kilowaţi/oră pe cap delocuitor. Însă impactul asupra sănătăţii umane şi asupra vieţiisociale este mult mai serios", susţine Elena Nikolayeva, membru alCamerei Publice, organ consultativ în procesul legislativ.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din NouaZeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lumefolosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singuraţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acestsistem din 1981.

În România ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în1932. Până în 1939 ora de vară a funcţionat în fiecare an, întreprima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 şi primaduminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie1940, ora 00:00, şi 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fostîn vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la orade vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă înRomânia începând cu 1979. Din 1997, ora de vară începe în Româniaîn ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică dinoctombrie, la fel ca în toate ţările europene.

Majoritatea populaţiei planetei nu foloseşte sistemul orei devară:

Ţările colorate în albastru reprezintă ţările în care se observăora de vară, cele în portocaliu sunt ţări care au renunţat la acestsistem, iar cele în roşu nu l-au folosit niciodată.

Sursa: RT