Prima pagină D:News

Roboţii vor avea propriul Internet

Redactia Descopera.ro | 02.10.2011 | ● Vizualizări: 263
Roboţii vor avea propriul Internet     roboti, internet, cunoastere, wikipedia, roboearth + zoom
Galerie foto (1)

O echipă de cercetători europeni lucrează la un proiect prin care speră să permită roboţilor să împărtăşească şi să stocheze tot ceea ce descoperă despre lumea din jurul lor.

Intitulat RoboEarth, acest sistem se doreşte a fi un loc în care roboţii pot încărca date utile atunci când îndeplinesc cu succes o sarcină, astfel ca alţi roboţi să poată folosi informaţiile descoperite de ei. De asemenea, roboţii ce au de îndeplinit o sarcină şi nu au suficiente informaţii pentru a o duce la bun sfârşit vor putea solicita ajutor pe RoboEarth.

Graţie acestui sistem, speră cercetătorii, roboţii îşi vor putea îndeplini misiunile mai rapid, având acces la o «bibliotecă» plină de date despre lume, «bibliotecă» ce se află într-o expansiune continuă.

Dr. Markus Waibel, de la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich, explică misiunea RoboEarth: "Majoritatea roboţilor de astăzi văd lumea în felul lor propriu, există foarte puţină standardizare în acest domeniu. Noi dorim să dezvoltăm metode de codare, transmitere şi refolosire a cunoaşterii. Oamenii de ştiinţă ce proiectează roboţi dezvoltă, de obicei, o metodă unică prin care aceştia percep şi asimilează informaţiile despre lume. Din acest motiv, este foarte dificil ca acest domeniu să se dezvolte".

"Dacă toată lumea rezolvă aceeaşi problemă, dar prin metode diferite, domeniul roboticii nu are cum să avanseze rapid", susţine omul de ştiinţă. "Prin RoboEarth dorim să facilităm schimbul de informaţii, ca atunci când o problemă este rezolvată, alt robot să aibă acces la aceste date. RoboEarth va fi atât un sistem de comunicare, cât şi o bază de date", a adăugat el.

Baza de date va conţine hărţi ale locurilor în care roboţii funcţionează, descrieri ale obiectelor pe care aceştia le întâlnesc şi instrucţiuni despre cum să îndeplinească diferite sarcini.

"Echivalentul uman al RoboEarth este Wikipedia", spune Dr. Waibel. "Wikipedia este un instrument folosit de oameni pentru a împărtăşi cunoştinţe. Acest instrument este accesibil tuturor, toată lumea poate contribui şi edita. Un instrument similar pentru roboţi nu există", a explicat el.

"Ar fi grozav dacă un robot ar intra într-o locaţie în care nu a mai fost, ar consulta RoboEarth ca să asimileze informaţii despre acel loc şi despre obiectele şi sarcinile din el, iar apoi să se apuce repede de lucru", argumentează Dr. Waibel.

De exemplu, RoboEarth ar putea ajuta un robot să înţeleagă ce trebuie să facă atunci când i se cere să aranjeze masa pentru prânz şi ce obiecte îi sunt necesare pentru a duce sarcina la bun sfârşit.

"Un sistem precum RoboEarth este esenţial, dacă roboţii vor ajunge să fie cu adevărat utili oamenilor", a concluziat omul de ştiinţă.

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi numără 35 de cercetători.
Sursa: BBC