Un scor APGAR mic înseamnă un risc mai mare de a dezvolta ADHD

13 02. 2011, 05:37

Un nou studiu publicat în Journal of Pediatrics sugerează că scorul APGAR (Activity - activitatea, tonusul muscular, Pulse - pulsul, frecvenţa cardiacă, Grimace - grimasa, reactivitatea la stimuli, Appearance - aspectul pielii, Respiration - respiraţia), ce îi este acordat copilului imediat după naştere de către medicul neonatolog, ar putea oferi indicii despre riscul ca acesta să dezvolte în viitor ADHD.

Un scor APGAR de 7 sau mai mare este considerat normal, notele 9 şi 10 indicând că bebeluşul este în cea mai bună stare posibilă.

Noua cercetare, efectuată pe 980.000 de copii danezi, relevă că pe măsură ce scorurile APGAR a fost mai mici, bebeluşul a fost mai expus la riscul de a manifesta simptomele ce anunţă ADHD-ul.

Copiii notaţi cu un scor APGAR 5 sau 6, arată studiul, au avut un risc cu 63% mai mare de a dezvolta ADHD în comparaţie cu cei ce au obţinut scorul de 9 sau 10. În cazul copiilor ce la naştere au fost evaluaţi cu o valoare situată între 1 şi 4, riscul a fost cu 75% mai mare.

În SUA, sondajele efectuate în rândul elevilor au arătat că unul din zece copii a fost diagnosticat cu ADHD.

Alături de scorul APGAR mic, şi naşterea prematură a fost corelată cu un risc sporit de a dezvolta ADHD. Dr. Carsten Obel, unul dintre cercetătorii care au condus studiul danez, a explicat: "Este posibil ca atât naşterile premature, cât şi evaluarea APGAR negativă să indice o problemă de dezvoltare a fătului. Nu credem însă că un scor APGAR mic are valoare predictivă în ceea ce priveşte ADHD-ul, astfel încât să fie nevoie să- avertizăm pe părinţi de acest risc. Însă trebuie ca studiile viitoare să încerce să descopere care este legătura între cele două. Cercetări efectuate pe populaţii mai mari ar putea permite studierea unor combinaţii de factori, de exemplu aceea formată scorul APGAR scăzut, alături de incidenţa cazurilor de ADHD în rândul rudelor apropiate".

Sursa: Reuters