Prima pagină D:News

Atelier de antropologie culturală

Redactia Descopera.ro | 02.14.2011 | ● Vizualizări: 167
Atelier de antropologie culturală      fundaţia calea victoriei, atelier, antropologie culturală, atelier + zoom
Galerie foto (1)

Fundaţia Calea Victoriei va invită, din 16 februarie, la un atelier de antropologie susţinut de Mirel Bănică, doctor în ştiinţe politice al Universităţii din Geneva şi cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Istorie a Religiilor, Academia Romană.

Din cele mai vechi timpuri, omul şi-a adresat o întrebare fundamentală în legătură cu problema sinelui: cine sunt eu? Proiectul fondator al unei ştiinţe a omului (antropologia) apare însă târziu, abia pe la începutul secolului al XIX-lea, când se realizează trecerea de la omul-subiect al teologiei şi filosofiei la omul-obiect al unei ştiinţe separate.

Astăzi, antropologia se constituie într-o disciplină umanistă vedetă, fiind uneori chiar victimă a propriului sau succes. Ea se îndreaptă din ce în ce mai mult către studiul societăţii reale, al vieţii cotidiene în toată varietatea şi splendoarea sa; pentru antropologia contemporană, studiul comportamentului oamenilor din metrou, de exemplu, este la fel de interesant ca acela al băştinaşilor din Insulele Trobiand, aşa cum îl percepe B. Malinowski.

Aspectele aplicate ale antropologiei sunt şi ele din ce în ce mai prezente, întreprinderile multinaţionale, armata sau chiar poliţia judiciară (forensic anthropology) făcând apel la antropologi pentru rezolvarea unor probleme. Multe dintre cursurile actuale de relaţii publice, management al resurselor umane sau relaţii interculturale îşi au, de fapt, rădăcinile în antropologie şi sociologie. Antropologia continuă să atragă şi să fascineze, dincolo de orice întrebare critică.Atelierul de faţă îşi propune să-i familiarizeze pe participanţi cu principalele idei şi modele care au marcat dezvoltarea antropologiei. Va fi vorba, mai întâi, de prezentarea tradiţiei marilor şcoli antropologice. Vom aborda apoi natura simbolică a relaţiilor sociale şi aspecte semnificative ale disciplinei: ritul, magia, hrana, violenţa şi sacrul, magia, memoria şi modul sau de funcţionare etc. O atenţie deosebită va fi acordată aspectelor practice ale antropologiei şi felului în care ea va poate ajută în înţelegerea şi adaptarea la problemele vieţii cotidiene.

Scopul final al atelierului: deschiderea curiozităţii către înţelegerea celuilalt, adaptarea la noi situaţii de viaţă, înţelegerea evoluţiei umanităţii.

Tabla de materii:

1. Problematica de bază a antropologiei. Omul religiei, omul antropologiei. Teren şi interpretarea datelor.
2. Marile tradiţii antropologice. Şcoala franceză, engleză, americană.
3. Aspecte semnificative: rit, ritual, ritualizare.
4.Viaţa cotidiană că spectacol (Erving Goffman) şi faţă nevăzută a lumii care ne înconjoară. Lumea ca teatru, existenţa ca rol.
5. Antropologia societăţilor tradiţionale versus antropologia societăţilor moderne.

Lector: Mirel Bănică

Data şi ora începerii: 16 februarie, oră 18.30

Loc desfăşurare: Fundaţia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et.3

Număr ateliere: 5

Cost: 150 lei, cost studenţi: 120 lei

Înscriere la contact@victoriei.ro

Atenţie!

Începând cu data de 14 februarie, sediul Fundaţiei Calea Victoriei se mută mai aproape de centru, în Strada Caimatei nr. 20, etaj 3, lânga Piaţa Rosetti.

Din 15 februarie, toate cursurile se vor derula la noul sediu.

Clădirea care va adăposti noul sediu - "Imobilul Clara Iancu" - este una dintre primele clădiri moderniste din Bucureştiul interbelic. Arhitectul acestui edificiu a fost Marcel Iancu, liderul mişcării moderniste în arhitectura românească, pictor, eseist şi iniţiator al dadaismului împreună cu prietenul său, Tristan Tzara.

Spaţiul de la etajul 3, unde va funcţiona Fundaţia Calea Victoriei, a fost chiar atelierul de lucru al arhitectului.

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI