Prima pagină D:News

A fost descifrat procesul chimic care înnegreşte picturile

Redactia Descopera.ro | 02.15.2011 | ● Vizualizări: 290
A fost descifrat procesul chimic care decolorează picturile      pictură, pigmenţi, Van Gogh, culori + zoom
Galerie foto (1)

Este vorba despre un mister care de 200 de ani îi preocupă pe restauratori: de ce, la lumina soarelui, pigmenţii galbenului de crom strălucitor, caracteristic tablourilor lui Van Gogh, se transformă într-un maroniu, modificându-şi compoziţia?

Cea care decolorează operele maestrului olandez este o reacţie chimică declanşată de lumina solară, care atacă galbenul, iar misterul a fost descifrat de un grup de cercetători europeni conduşi de Koen Janssens de la Universitatea Antwerp şi Letizia Monico de la Universitatea Perugia. Pentru a înţelege motivul care face ca, la lumina soarelui, pigmenţii galbenului de crom strălucitor, caracteristic tablourilor lui Van Gogh, să se transforme într-un maroniu, modificându-şi compoziţia, cercetătorii au utilizat tehnologii de tip "CSI".

Mai întâi, cercetătorii au prelevat mici probe de pânză de la două picturi ale lui Van Gogh, fragmente pe care le-au "îmbătrânit"cu ajutorul unei lămpi cu raze UV, observând că doar la unul singur se remarca o înnnegrire semnificativă a culorii. În acest punct, experţii au aplicat asupra fragmentului respectiv un fascicul de raze X de dimensiuni microscopice şi au descoperit că întunecarea era cauzată de o reacţie de oxidare-reducere a cromului de la Cr(VI) la Cr (III). In mod deosebit, cromatul de plumb (PbCrO4) se degradează formând oxid de crom (Cr2O3 - 2H2O).

Potrivit uneia dintre cercetătoarele implicate în studiu, Costanza Milani, problema este una una comună tablourilor pictorilor impresionişti, de la Seraut la Pissarro, de la Manet la Renoir. "Galbenul pe bază de cromat de plumb este caracterizat de o stabilitate chimică şi fotochimică scăzută, care se manifestă în timp printr-o întunecare accentuată a culorii", a precizat specialista.

În lumina acestor rezultate, următorul pas al cercetătorilor este să descopere motivul pentru care nu la toate tablourile lui Van Gogh s-a înregistrat această modificare: de exemplu, versiunea din seria Floarea Soarelui, conservată la National Gallery din Londra şi-a menţinut culorile originale, în vreme ce lucrarea aflată în Muzeul Van Gogh din Amsterdam s-a înnegrit.
Sursa: Galileo