Prima pagină D:News

A fost inventat primul “anti-laser” din lume

Redactia Descopera.ro | 02.21.2011 | ● Vizualizări: 2108
A fost inventat primul “anti-laser” din lume     anti-laser, raza laser, lumina, fotoni, energie luminoasa, progres tehnologic, dispozitiv, aparat, aparare, militare, computere + zoom
Galerie foto (2)

Fizicienii americani au construit primul dispozitiv care poate anula o rază laser – aşa numitul anti-laser. Agregatul, creat de o echipă de cercetători a Universităţii Yale, este capabil să absoarbă complet o rază laser captată.

Noua invenţie funcţionează prin sechestrarea unui fasicul de lumină laser pe care îl forţează apoi să ricoşeze într-un spaţiu închis până în momentul când îşi pierde toată energia, înainte de a fi absorbit.

Oarecum neasteptat, tehnologia nu va fi folosită în scopuri militare, pentru respingerea unor eventuale atacuri cu tunuri-laser, ci mai degrabă de către experţii în computere, ca un mijloc de sporire a vitezei de calcul a următoarei generaţii de calculatoare.

Motivul principal al acestei aplicări este acela că dispozitivul nu absoarbe energia conţinută de o rază laser, ci doar o transformă în căldură. Acest lucru înseamnă că soldatul care ar fi lovit de o asemenea energie, ar suferi oricum arsuri grave, chiar daca în mod indirect.Oamenii de ştiinţă au dezvoltat dispozitivul prin focalizarea a două raze dintr-un cristal de safir şi titaniu înspre o cavitate optică din silicon, în care le-au şi închis. Razele au pătruns din direcţii opuse şi atunci când aliniamentul a fost cel corect, s-au anulat reciproc, şi-au pierdut energia treptat, iar siliconul le-a absorbit pe ambele.

Anti-laserul funcţionează pe anumite frecvenţe, şi atunci când lungimea de undă se schimbă el poate fi pornit sau oprit. Teoretic, 99,999% din lumină poate fi suptă dar, din pricina limitelor reale ale laserului şi ale siliconului, procentul real de succes înregistrat a fost de "numai" 99,4%.

Următoarea generaţie de computere ar putea avea în componenţă piese sub forma unei concentrări de energie luminoasă (fotoni) în loc de electroni, iar anti-laserul ar putea deveni o cheie în termeni de comutare optică, ce ar facilita funcţionarea mai rapidă a acestor componente.

Sursa: Dailymail

Descoperă lumea în care trăieşti: