Săli de operaţie mai „verzi” pentru spitalele viitorului

22 02. 2011, 14:14

Sălile de operaţii şi sălile de naşteri generează 70% din deşeurile produse într-un spital, cantitatea de deşeuri produsă fiind, evident, asociată unui consum foarte mare de resurse, care ridică mult costurile suportate de pacienţi şi de sistemul sanitar. La aceasta se adaugă consumul mare de energie, nu întotdeauna necesar.

Scopul experţilor de la Universitatea Johns Hopkins a fost acela de a identifica practicile şi dotările spitaliceşti care duc la un consum foarte mare de resurse şi de a recomanda soluţii alternative menite să micşoreze consumul, să diminueze cantitatea de deşeuri produse şi să ducă la scăderea costurilor, fără a afecta negativ nivelul serviciilor medicale.

Câteva surse de risipă identificate de specialişti:

  • printre deşeuri se găsesc numeroase piese de instrumentar medical de unică folosinţă, care sunt desigilate în vederea operaţiilor, dar nu ajung să fie folosite şi, conform reglementărilor, trebuie aruncate;
  • sălile de operaţii sunt dotate cu surse de iluminat extrem de puternice, dar cu eficienţă energetică scăzută
  • printre deşeurile cu risc biologic, care trebuie tratate în instalaţii speciale, prin procedee mai costisitoare, se găsesc amestecate şi multe deşeuri lipsite de risc - practic, "gunoi" obişnuit - care ar putea fi transportate şi tratate prin procedee simple, mult mai ieftine.

Autorii au identificat cinci căi majore de reducere a cantităţii de deşeuri generate, a cantităţii de energie cosumată, a emisiilor de carbon şi, implicit, a costurilor:

  • reducerea cantitativă şi separarea pe categorii a deşeurilor provenite din secţiile de chirurgie
  • reciclarea instrumentelor de unică folosinţă (în instalaţii de reciclare a plasticului)
  • achiziţionarea unor produse cu impact ambiental mai mic
  • gestionarea consumului de energie
  • gestionarea atentă a deşeurilor farmaceutice

Specialiştii au afirmat că, numai prin separarea corectă a diverselor categorii de deşeuri, cantitatea de "deşeuri medicale" generată ar putea scădea cu 30%.

Sursa: FOXNews