Oamenii preistorici mergeau la saună?

01 03. 2011, 14:02

Construcţia e reprezentată de o vatră largă, aşezată în colţul unei încăperi şi ocupând o mare parte din aceasta, nelăsând loc suficient pentru a desfăşura alte activităţi, precum gătitul ş.a.

De aceea, ansamblul a fost interpretat de arheologi ca fiind o saună, ori o baie de aburi, cu atît mai mult cu cît se găseşte aproape de o sursă de apă (râul Avon). Este posibil ca "instalaţia" să fi reprezentat un loc destinat purificării ceremoniale, înaintea participării la ritualuri.

Descoperirea a fost făcută la Marden Henge, unde se găsesc urmele unui misterios ansamblu datând din Neolitic; deşi nu există pietre aşezate vertical, se crede că aici ar fi existat un monument neolitic înrudit cu cele de la Stonehenge si Avebury şi datând aproximativ din aceeaşi perioadă.

De altfel, Marden Henge e situat chiar pe linia care uneşte Stonehenge şi Avebury; mulţi arheologi consideră că faptul nu e întâmplător, iar cele trei construcţii ar fi făcut parte dintr-un ansamblu cu semnificaţii mistice şi ceremoniale încă enigmatice.

Sursa: Mail Online