Prima pagină D:News

Invazia tehnologiei strică somnul americanilor

Redactia Descopera.ro | 03.08.2011 | ● Vizualizări: 190
Invazia tehnologiei strică somnul americanilor     tehnologie, calculator, computer, telefon, joc, somn, sms, televizor + zoom
Galerie foto (1)

Dependenţa de televizor, telefon mobil şi computer are repercusiuni asupra calităţii somnului şi, implicit, asupra productivităţii, la adulţi şi copii deopotrivă, arată un studiu realizat în SUA.

Obiceiul de a se uita la televizor până seara târziu, de a juca jocuri pe calculator înainte de culcare sau de a verifica mesajele de pe computer şi telefonul mobil înainte de a stinge lumina au efecte negative asupra odihnei nocturne, cu consecinţe asupra rezultatelor obţinute a doua zi la şcoală sau la muncă.

În cadrul unui sondaj realizat de National Sleep Foundation (NSF) din SUA, 95% dintre respondenţi au declarat că utilizează un dispozitiv electronic într-un interval de o oră înainte de culcare, iar două treimi dintre participanţi au recunoscut că nu dorm suficient în cursul săptămânii.

Această "invazie" a tehnologiei în dormitor este cauza multor probleme de somn; specialiştii consideră că expunerea la lumină artificială înainte de culcare poate reduce secreţia de melatonină, un hormon care induce somnul.

În grupul persoanelor cu vârsta de 46-64 ani se numără cei mai mulţi dintre adepţii privitului la televizor în fiecare seară, în vreme ce printre participanţii mai tineri se găsesc mulţi care îşi strică somnul jucând jocuri video înainte de culcare: peste o treime dintre cei de 13-18 ani şi 28% dintre adulţii tineri, cu vârsta de 19-29 ani.

Obsesia modernă de a fi permanent în contact cu lumea îi determină pe mulţi să îşi lase telefoanele deschise în timpul nopţii, astfel că sunt treziţi, adesea, de apeluri sau mesaje. 10% dintre copii au declarat că au fost treziţi din somn de SMS-uri.

Rezultatul acţiunii tuturor acestor factori perturbatori este faptul că, în ziua de azi, americanii au parte de mai puţin somn decât ar fi necesar.

Foarte îngrijorător, grupul cel mai "nedormit" îl reprezintă adolescenţii, care dorm doar aproximativ 7 ore şi jumătate, în loc de cele 9 ore recomandate, fapt care, printre altele, are consecinţe nefaste asupra rezultatelor şcolare.

La nivelul populaţiei generale, lipsa de somn are efecte negative asupra muncii, dispoziţiei, comportamentului la volan, asupra vieţii de familie şi asupra sănătăţii, afirmă experţii NSF.

Sursa: FOXNews