Râsul ajută la vindecarea ulcerului varicos

11 03. 2011, 13:05

Un studiu desfăşurat timp de 5 ani a urmărit 337 de pacienţi ce sufereau de ulcere ale gambei (sau ulcere varicoase). Acestea sunt plăgi dureroase determinate de deteriorarea pereţilor venelor de la picioare, datorită unei proaste funcţionări a valvulelor venoase, ce provoacă stagnarea sângelui în vene şi dilatarea acestora.

În ultimii ani, numeroase clinici şi spitale din Marea Britanie folosesc, în tratamentul acestei afecţiuni, doze mici de ultrasunete.

Însă studiul menţionat arată că eficienţa acestei terapii nu este pe măsura aşteptărilor; în schimb, s-au dovedit mai eficace metode mult mai puţin sofisticate.

Autorii studiului au ajuns la concluzia că factorul esenţial în vindecare este stimularea fluxului venos de întoarcere (circulaţia sângelui înapoi spre inimă), care poate fi făcută prin utilizarea bandajelor de compresie şi a ciorapilor elastici speciali, printr-o dietă adecvată, exerciţii fizice şi… râs.

Râsul, afirmă specialiştii, stimulează circulaţia sângelui în membrele inferioare, deoarece pune în mişcare diafragma, un muşchi cu rol important în circulaţia sangvină la nivelul întregului organism.

Sursa: BBC