Şi rechinii merg la spa! (VIDEO)

23 03. 2011, 00:00

Oamenii de ştiinţă au filmat rechinii din largul coastei filipineze în timp ce aceştia vizitau munţi submarini, cunoscuţi fiind ca habitat al peştilor curăţători. Aceştia mănâncă paraziţii şi pielea moartă aflate pe rechinii-vulpe.

S-a observat faptul că rechinii vizitează în mod regulat acest spaţiu, înotând foarte încet în tot acest timp pentru a le da posibilitatea peştilor sanitari să îi curăţe de paraziţi.

Aceste descoperiri au fost publicate de curând in jurnalul PLoS One şi subliniază cât de importante sunt aceste recife pentru aceşti prădători, specia fiind considerată vulnerabilă de către Uniunea internaţională pentru conservarea naturii şi a resurselor naturale. Simon Oliver, conducătorul proiectului de cercetare, a înregistrat timp de peste 1.000 de ore comportamentul rechinilor în jurul muntelui submarin aflat la extremitatea nordică a insulei Cebu din Filipine.

Comportamentul prezentat de rechini de-a lungul timpului confirmă presupunerile cercetătorilor, conform cărora rechinii frecventează această zona doar pentru a fi curăţaţi. Oamenii de ştiinţă descriu cum rechinii se poziţionează în zona în care se află peştii sanitari din familia Labridae şi îşi lasă în jos coada pentru a se face mai atrăgători. Timp de 45 de minute aceştia înoată foarte încet, cu o viteză mai mică de 1 metru pe secundă, pentru a le permite peştilor care îi curăţă să aibă suficient timp la dispoziţie. Rechinii înoată de obicei cu o viteză de 2 metri pe secundă.

Se consideră că recifele ce sunt habitate pentru peştii curăţători din familia Labridae sunt vitale pentru sănătatea rechinilor-vulpe. Simon Oliver afirmă că "rezultatele obţinute subliniază importanţa protejării munţilor submarini care joacă un rol foarte important în sănătatea şi igiena rechinilor". De asemenea, acesta a punctat faptul că zona insulei Cebu a fost deja afectată de pescuitul excesiv.

Doctorul John Turner, care a luat de asemenea parte la proiect, spune că munca lor descrie perfect de ce unii rechini se îndreaptă spre apele din jurul coastelor. Aceştia vin în locuri cu ape mai puţin adânci pentru a îndeplini o funcţie importantă din viaţa lor, iar aceasta poate fi foarte uşor perturbată de către oameni. "Zona studiată de noi a fost deja grav afectată de pescuitul cu dinamită, folosit de localnici pentru a obţine mai mulţi peşti", a declarat specialistul.





Sursa: BBC News