Prima pagină D:News

Electricitatea, noua armă a pompierilor în lupta cu focul?

Redactia Descopera.ro | 04.01.2011 | ● Vizualizări: 223
Electricitatea, noua armă a pompierilor în lupta cu focul?     electricitate, pompieri, foc, apa, incendii + zoom
Galerie foto (1)

Ludovico Cademartiri, cercetător la Universitatea Harvard, susţine că pompierii vor putea folosi în viitor energia electrică pentru a se lupta cu incendiile.

Cercetătorul a prezentat un studiu în care acesta arată cum a stins o flacără de 50 cm cu o baghetă alimentată de un amplificator de 600 waţi.

Oamenii de stiinţă ştiu de 200 de ani că flăcările pot interacţiona cu câmpurile electrice. Dar cele mai multe experimente au utilizat curent continuu, în loc de un curent alternativ.

Cum au testat cercetătorii de la Harvard posibilitatea de a stinge incendiile cu ajutorul curentului electric? Au folosit electrod metalic (în forma unui fir subţire de metal), l-au conectat la o sursă de înaltă tensiune şi a poziţionat acea sârmă în apropierea unei flăcări de gaz metan. Apoi, au pornit sursa de mare tensiune, care, sinusoidal, a mărit si micşorat voltajul. Câmpul electric separă regiunea care arde de combustibilul care nu s-a aprins încă, oprind astfel incendiul.

Cademartiri a spus că este prea devreme pentru a spune cum ar putea afecta curentul electric o flacără de dimensiuni mari, dar este optimist cu privire la potenţialul acestei tehnologii.

Sursa: NPR