Prima pagină D:News

Vânătoarea de urşi polari în Canada ia proporţii îngrijorătoare

Redactia Descopera.ro | 04.06.2011 | ● Vizualizări: 737
Vânătoarea de urşi polari în Canada ia proporţii îngrijorătoare     ecologie, mediu, urs polar, vanatoare, inuit, + zoom
Galerie foto (1)

Anul acesta, vânătorii din provincia Quebec au omorât, în Golful Hudson, de 12 ori mai mulţi urşi polari decât în iernile trecute.

Vânătorii din Nunavik, o regiune predominant populată de inuiţi, din nordul provinciei Quebec, au ucis, în ultimele şapte luni, 47 de urşi polari din sudul Golfului Hudson.
Până în 2011, numărul mediu de urşi albi vânaţi anual era de aproximativ patru.

Cercetătorii şi oficialităţile se arată îngrijoraţi de acest fenomen şi se tem că vânătoarea excesivă este determinată de creşterea semnificativă a preţului blănurilor de urs alb, în ultimii ani.

Specialistul Ian Stirling, de la University of Alberta, a declarat că populaţia de urşi polari din sudul Golfului Hudson, formată din aproximativ 900 - 1.000 de exemplare, este deja puternic afectată de modificările survenite în habitatul lor, în special subţierea stratului de gheaţă marină.

Vestea este îngrijorătoare şi pentru inuiţii din regiunea învecinată Sanikiluaq, având în vedere că şi ei vânează urşi polari în aceeaşi zonă.

Vânătorii locali urmează să se întîlneasca la sfârşitul săptămânii, pentru a găsi o rezolvare.

Lucassie Arragutainaq, preşedintele comunităţii vânătorilor din Sanikiluaq, a spus că oameni din comunitatea sa au auzit că, în realitate, urşii polari ar fi fost vânaţi în număr mult mai mare - estimările indică peste 60 de exemplare. Vânătorii din Sanikiluaq pot împuşca anual un număr maxim de 25 de urşi, în timp ce pentru regiunea Nunavik nu a fost stabilită o cotă maximă admisă.

Purtătorul de cuvânt al guvernului din Quebec a anunţat că oficialităţile fac apel la comunitatea vânătorilor să reducă numărul animalelor vânate şi să găsească o soluţie pe termen lung.

Sursa: CBC