Prima pagină D:News

Rănile ar putea fi tratate cu un «tatuaj» din nanoparticule de argint

Redactia Descopera.ro | 04.10.2011 | ● Vizualizări: 379
Rănile ar putea fi tratate cu un «tatuaj» din nanoparticule de argint     nanoparticule, stampila, tatuaj, plasture, boli dermologice, dermologie, piele + zoom
Galerie foto (1)

Ştampilele cu nanoparticule, asemănătoare celor cu cerneală UV pusă în cluburile de noapte, ar putea să vindece rănile pielii mult mai rapid.

Deşi argintăria a fost purtată de-a lungul timpului pentru a demonstra apartenenţa la un anumit statut social, calităţile vindecătoare ale acestuia erau cunoscute încă din epoca romană.

Ştiinţa modernă înţelege efectele vindecătoare ale argintului şi încearcă să utilizeze calităţile antibacteriene ale acestuia pentru a cicatriza rănile. Totodată, cercetătorii încearcă să găsească doza necesară pentru acest tratament, deoarece în concetraţii mari, argintul poate fi chiar toxic.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Wisconsin-Madison a găsit o modalitate de a aplica nanoparticulele de argint pe piele, într-un strat de doar câteva molecule grosime. Învelişul de electroliţi multistratificat, amestecat cu nanoparticule micrometrice de argint, a fost asamblat pe cauciucul unei ştampile. Aceasta a fost apoi a fost aplicată pe suprafaţa rănii şi i-a fost testată eficienţa.

Doze mici din bacterii precum Staphylococcus epidermidis şi Pseudomonas aeruginosa, au fost aplicate în zona în care au acţionat nanoparticulele de argint. După 12 ore de la aplicarea bacteriilor, aproximativ 99.99% dintre acestea au fost omorâte, iar după 48 de ore efectul de protecţie împotriva microorganismelor era încă vizibil.

Pentru a vedea efectul asupra cicatrizării rănilor, cercetătorii au efectuat teste pe şoareci diabetici, în prezent, testele fiind continuate în rândul şoarecilor sănătoşi şi a porcilor. Aceştia din urmă au o structură a epidermei mult asemănătoare cu cea umană.

În viitor, cei care ajung la Urgenţe pentru a i se coase o rană ar putea pleca acasă mai degrabă cu un urma de plastic impregnată cu nanoparticule de argint a unei ştampile vindecătoare.

Sursa: Fast Company