Americanii vor să construiasca o versiune reală a lui C-3P0

12 04. 2011, 00:00

Departamentului Apărării din SUA a anunţat iniţiativa dezvoltării proiectului BOLT, care presupune crearea un sistem capabil să interpreteze majoritatea limbilor lumii.

În condiţiile în care Statele Unite desfăşoară ample operaţiuni militare în ţări ale căror limbi sunt foarte diferite de engleză şi, prin urmare, dificil de învăţat, instruirea soldaţilor ar dura şi ar costa prea mult.

Departamentul Apărării a cerut anul acesta o finanţare de 15 milioane de dolari şi promite că, odată pus în aplicare, BOLT ar îndeplini o serie de sarcini asemănătoare cu cele efectuate de C-3P0 din filmele Star Wars.

Specialiştii afirmă ca BOLT se va descurca mult mai bine decât sistemele de traducere actuale. El ar folosi atît limbajul, cât şi informatii vizuale şi tactile, pentru a putea realiza raţionamente automate în limba respectivă.

Raportul elaborat de cercetători susţine că robotul va fi capabil să recunoasca 250 de obiecte diferite şi să stabilească urmările a aproximativ 100 de acţiuni, astfel încât să poată executa comenzi complexe.

Sursa: Wired