Un nou experiment arată cum religia îi descurajează pe copii să trişeze

20 04. 2011, 10:41

Jared Piazza şi colegii săi de la Universitatea din Kent, Canterbury, Marea Britanie, au proiectat un joc loveşte-ţinta la care au luat parte 39 de voluntari, copii mici din Belfast, cu vârste cuprinse între cinci şi nouă ani. Regulile jocului erau atât de stricte, încât pentru a câştiga era nevoie să trişezi.

În timp ce erau filmaţi în secret, fiecare copil a jucat jocul, o dată cu un adult în cameră, o dată singur şi o dată fiind singur în cameră, dar ştiind că este urmărit de Prinţesa Alice.

Înainte de a începe experimentul, fiecare copil a fost întrebat dacă el crede cu adevărat în existenţa Prinţesei Alice. Dintre cei 11 copii care au afirmat că Prinţesa Alice există, doar unul dintre aceştia a trişat în prezenţa ei. Cinci din şapte necredincioşi au trişat, dar nu înainte de a verifica dacă nu cumva Alice este prezentă în cameră, trecând mâna prin dreptul scaunului unde se presupunea că stă aşezată aceasta.

În viitor, cercetătorii speră să studieze mai amănunţit acest comportament pentru a afla de ce copiii s-au comportat mai bine atunci când au fost lăsaţi în prezenţa Prinţesei Alice. Aceştia vor să descopere dacă le-a fost frică de ea, gândindu-se ca vor fi pedepsiţi de aceasta, sau dacă Alice ar fi putut să îi spună experimentatorului ceea ce ei tocmai au făcut.

Sursa: NewScientist