Fondatorul SpaceX: „În 10 ani vom putea trimite oameni pe Marte”

28 04. 2011, 10:35

Acesta a menţionat că Space Exploration Technologies Corporation, cunoscută şi sub numele de SpaceX, are în plan să trimită primul om în spaţiu peste trei ani. Cât despre o misiune spre Marte, antreprenorul este foarte optimist: "vom merge cu siguranţă pe Marte, în cel mai bun caz peste zece ani, în cel mai rău caz în 15-20 de ani".

Compania lui Musk este una dintre multele companii care încercă să privatizeze funcţiile de bază ale Agenţiei Naţionale Spaţiale şi Aeronautice (NASA). În timp ce guvernul american renunţă la zborurile în spaţiu, NASA a acordat săptămâna trecută o suma de 75 de milioane de dolari ca finanţare, parte a unui pachet de 269 milioane de dolari pentru mai multe companii ce dezvoltă nave spaţiale comerciale.

Hawthorne, baza SpaceX din California, a semnat un contract cu NASA de a transporta marfă către şi de la Staţia Spaţială Internaţională, având speranţa că rachetele Falcon vor transporta de asemenea şi astronauţi către Staţia Spaţială.

Elon Musk are de asemenea şi o companie de producţie de maşini electrice, Tesla Motors, despre care susţine că înlătură orice concepţie greşită cu privire la maşinile electrice, demonstrând că poţi avea o maşină rapidă, frumoasă şi foarte la modă, care să fie capabilă să parcurgă distanţe lungi.

Tesla, care a vândut peste 1.600 de maşini electrice, la un preţ de 110.000 de dolari, a primit critici puternice pentru faptul că a folosit bani de la contribubili pentru a finanţa "o joacă pentru George Clooney şi pentru bogaţi" prin acceptarea unui împrumut de la guvern în valoare de 465 milioane de dolari.

În timp ce Musk afirmă că propria lui companie nu a avut cu adevărat nevoie de acel împrumut, el subliniază faptul că acesta a avut ca scop accelerarea procesului Tesla şi a fost special făcut pentru dezvoltarea Modelului S Sedan, pe care Tesla va începe să îl producă la mijlocul anului viitor, şi să îl vândă cu un preţ de 50.000 de dolari.

"Aceste împrumuturi au fost anunţate în acelaşi timp în care companiile de automobile au fost salvate de stat de la faliment, iar oamenii în mod firesc le-au confundat pe cele două, lucru care este regretabil" declară Musk.

Acesta a adăugat faptul că plăteşte dobânzi cu o rată redusă, dar spune că dacă nu va înapoia împrumutul înainte de termen, guvernul va avea garantat dreptul de a cumpăra acţiuni din Tesla, la un preţ fix prestabilit.

Iată interviul integral acordat de fondatorul SpaceX:

http://s.wsj.net/media/swf/main.swf

Sursa: WSJ