Prima pagină D:News

Atacurile de cord ce au loc dimineaţa sunt mai periculoase!

Redactia Descopera.ro | 04.28.2011 | ● Vizualizări: 124
Atacurile de cord ce au loc dimineaţa sunt mai periculoase!     atac de cord, inima, infarct, pericol + zoom
Galerie foto (1)

Atacurile de cord care apar dimineţile sunt mult mai periculoase decât cele care apar în alte perioade ale zilei, susţin specialiştii.

Cercetătorii spanioli au făcut cercetări pe cazurile a 811 pacienţi care au ajuns la o clinică din Madrid în urma unui infarct miocardic, în perioada 2003-2009.

Aceştia au utilizat nivelul unei enzime din sânge pentru a măsura gradul ţesutului mort, cunoscut ca infarct, care este cauzat de formarea unui cheag de sânge la nivelul muşchiului inimii.

Persoanele care au un atac de cord între 6:00 şi 12:00, în timpul tranziţiei între noapte şi zi, au avut cu 21% mai mult ţesut mort decât pacienţii care au suferit un atac de cord între 18:00 şi 00:00.

Studiul a fost publicat în jurnalul britanic Heart şi întăreşte studiile anterioare ce arătau că ritmul circadian influenţează inima în diferite feluri, având efecte asupra presiunii sangvine, ritmului cardiac, pulsului, sau a funcţiei celulelor care îmbracă vasele de sânge.

Dintre cei 811 de pacienţi, 269 au suferit atacuri de cord dimineaţa. Mai mult de trei sferturi dintre pacienţi au fost bărbaţi, având o vârstă medie de 62 de ani.

Această descoperire ar putea ajuta la evaluarea eficacităţii medicamentelor împotriva bolilor de inimă, susţin cercetătorii.

Sursa: France 24