Robotul-omidă pătrunde cu viteză în locurile periculoase (VIDEO)

28 04. 2011, 11:09

Un nou robot creat din silicon va fi şi agil - va putea să parcurgă distanţe mari într-un timp foarte scurt, dar va putea şi să ajungă în locuri mai puţin accesibile.

Robotul GoQBot, proiectat la Tufts University, foloseşte o tehnică de mişcare balistică, ceea ce îl face super rapid. Acesta este proiectat după comportamentul unelor omizi care se aruncă în aer, apoi se rulează în formă de roată şi se restogolesc pentru a evita o anumită ameninţare.

Având o lungime de 10 cm, robotul este creat din silicon, dispozitivul de acţionare sunt fabricate din aliaje de bobine. GoQBot se învârte cu o viteză ameţitoare, acceleraţia unghiulară având o valoare de 300 de rotaţii pe minut. Robotul-omidă porneşte în doar 250 de milisecunde, atinge 0.6 metri pe secundă şi într-o singură «împingere» se poate deplasa mai bine de 25 de centimetri.

Iată cum arată robotul-omidă, în comparaţie cu omologul său din natură:

Roboţii au emiţători cu infraroşu care permit urmărirea mişcării, dar care au şi un efect vizual deosebit. Cercetătorii consideră că aceşti mici roboţi pot fi folosiţi pentru căutarea rapidă şi recuperarea victimelor după dezastre, cum ar fi cutremurul şi tsunami-ul care a devastat Japonia. Finanţarea pentru acest robot a fost oferită de DARPA, aripa de cercetare a Pentagonului.

"Robotul se poate roti printre rămăşiţe şi poate poate face slalom prin zone care ar fi periculoase pentru noi" susţine Huai-Tin Lin, cel care a proiectat robotul.

Sursa: Popsci