Prima pagină D:News

Einstein avea dreptate! NASA a confirmat teoria relativităţii

Redactia Descopera.ro | 05.05.2011 | ● Vizualizări: 2031
Einstein avea dreptate! NASA a confirmat teoria relativităţii     albert einstein, gravitatie, nasa, experiment, gravity probe b, giroscop, teoria relativitatii + zoom
Galerie foto (2)

După finalizarea unui experiment ce a durat 52 de ani, NASA a confirmat două dintre teoriile enunţate de Albert Einstein.

"Am reuşit să testăm două dintre cele mai importante efecte ale teoriei relativităţii într-un mod nou. Am finalizat acest experiment epocal ce a dorit să testeze universul lui Einstein, iar acesta a fost confirmat de ştiinţă", a declarat Francis Everitt, liderul proiectului Gravity Probe B.

Proiectul NASA a confirmat două dintre teoriile enunţate de Einstein în privinţa gravitaţie. Prima, denumită efectul geodetic, susţine că spaţiul şi timpul se curbează în jurul unui corp gravitaţional. Cea de-a doua susţine că un obiect rotitor trage atât spaţiul, cât şi timpul după el în timpul procesului de rotire. "Imaginaţi-vă Pământul introdus în miere -- atunci când se roteşte, şi mierea din jurul său se roteşte. Acelaşi efect îl are asupra spaţiu-timpului. Pământul trage spaţiul şi timpul după el", a explicat Francis Everitt.

Folosind 4 giroscoape de înaltă sensibilitate ce au orbitat în jurul polilor Terrei, oamenii de ştiinţă au reuşit să înregistreze mişcările provocate de efectul geodetic şi de efectul de rotire. Mişcarea înregistrată a fost de doar 6.000 de miliarcsecunde, adică grosimea unui fir de păr uman văzut de la 16 km distanţă.

Acest proiect al NASA a fost început în 1963, iar în ultima perioadă a avut probleme de finanţare, costând în total 750 de milioane de dolari. El a fost finalizat graţie unor donaţii făcute de Richard Fairbank, un finanţist, fiul celuia ce a început proiectul şi de către Turki al-Saud, vice-preşedintele institutelor de cercetare de la King Abdulaziz City for Science and Technology din Arabia Saudită.

Experimentul efectuat de Gravity Probe B constituie cele mai directe măsurători ale teoriilor lui Einstein.

Iată conferinţa de presă în care au fost anunţate rezultatele descoperite de Gravity Probe B:

Sursa: New York Times