Prima pagină D:News

Activiştii chinezi au salvat 500 de câini destinaţi consumului

Redactia Descopera.ro | 05.09.2011 | ● Vizualizări: 191
Activiştii chinezi au salvat 500 de câini destinaţi consumului     china, câini, mancare, activisti, ecologie + zoom
Galerie foto (1)

Activiştii care luptă pentru drepturile animalelor au salvat aproximativ 500 de câini care urmau să fie pregătiţi pentru consum. Aceştia au oprit camionul care îi transporta şi i-au dat şoferului 18.000 de dolari pentru a cumpăra câinii de la el.

Incidentul ilustrează faptul că numărul chinezilor care văd câinii şi pisicile ca pe animale de companie, nu ca pe o porţie de proteine, este în creştere. De asemenea, se evidenţiază cum au evoluat mişcările de protejare a drepturilor animalelor şi a persoanelor care sunt pregătite să acţioneze în stradă.

Iubitorii de animale au trecut la acţiune atunci când au primit un pont conform căruia un transport de câini trece prin Beijing. Adunaţi în cuşti, câinii urmau să ajungă în nord-estul Chinei şi trebuia să fie vânduţi restaurantelor.

Câinii sunt consumaţi în China de multe secole, oamenii având convingerea că aceste animale au proprietăţi medicinale. Deşi se presupune că poporul chinez este consumator fidel al cărnii de câine, foarte rar se găsesc în pieţe sau supermarket-uri preparate sau carne de câine sau pisică. O foarte mică parte a populaţiei Chinei consumă carne de câine.

Un autor specializat în gastronomie a menţionat că gustul cărnii de câine este acelaşi ca şi cel al cărnii de porc sau miel. Potrivit medicinei tradiţionale chinezeşti, mâncatul de carne de câine aduce un plus de energie în timpul iernii.

Atunci când Wang Qi, lucrătoare a Asociaţiei Chineză de Protecţie a Animalelor Mici, a auzit de încărcătura camionului, aceasta a dat un semnal de alarmă pe blog, unde a cerut oamenilor să găsească şi să facă tot posibilul pentru a opri camionul.

"Am trimis mesajul şi apoi am fugit către locul faptei. Oamenii au început să ajungă acolo o oră mai târziu. În total, au venit în jur de 300 de oameni" a declarat Wang.

Ajunsă la faţa locului, poliţia a spus că nu are nicio putere de a interveni, deoarece şoferul camionului nu încălca nicio lege. Camionul s-a oprit la un stand de taxare, iar disputa între şofer şi activişti a durat 15 ore. În cele din urmă, în disperare de cauză, activiştii şi-au folosit banii proprii pentru a cumpăra câinii de la şoferul de camion.

Marea majoritate a animalelor au fost luate şi duse la o asociaţie din nordul Beijingului. Multe dintre acestea nu ar fi fost acceptate în zonele urbane ale oraşului din cauza faptului că cei care au o înălţime mai mare de 35 cm sunt interzişi în oraş.

Unii câini salvaţi erau bolnavi din cauza condiţiilor de transport. Deoarece au fost închişi în cuşti pentru a fi transportaţi mai uşor, câinii s-au zgâriat şi muşcat între ei. Unii dintre aceştia erau bolnavi, suferind de parvovirus, un virus fatal care atacă intestinele şi inima.

Datorită voluntarilor, animalele rănite au ajuns la 20 de spitale veterinare sau au avut parte de recuperare în cadrul adăposturilor.

Ştirile privitoare la salvarea câinilor au fost răspândite foarte repede, datorită voluntarilor şi a celor care au vizitat adăposturile.

În timp ce BBC se afla la adăpost, o femeie în vârstă de 80 de ani, împreună cu fiica sa, a venit la centru într-o maşină plină cu mâncare pentru câini, drept donaţie pentru asociaţie.

"Am auzit despre această organizaţie înainte, dar nu am ajuns niciodată aici. M-am gândit că pot veni să ajut cu tot ceea ce pot" a afirmat pensionara.

Nici măcar ploaia nu a ţinut departe persoanele doritoare de a da o mână de ajutor asociaţiei. "Am venit aici cu nişte mâncare de câini, mi-a părut rău pentru ei" a menţionat Qi Jing.

După un timp, Lu Di, fondatoarea Asociaţiei Chineze de Protecţie a Animalelor Mici, a venit la centru cu şi mai mulţi voluntari. Aceştia aveau măşti pe faţă, mănuşi de cauciuc şi cizme şi au dat o mână de ajutor celor de la asociaţie.

Legea chineză nu protejează animalele, ceea ce înseamnă că asociaţiile sunt nevoite să se descurce singure în această luptă. "Nu sunt mulţi voluntari astăzi deoarece este o zi ploioasă, dar au fost peste 100 de oameni care ne-au susţinut ieri" a declarat Lu Di.

Deşi autorităţile chineze au intervenit în forţă în ultima vreme împotriva disidenţilor, această salvarea a câinilor demonstrează că activismul este încă înfloritor în China, atât timp cât nu este îndreptat împotriva Partidului Comunist.

Sursa: BBC News

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI