Femeile sunt atrase de bărbaţi efeminaţi din cauza anticoncepţionalelor!

14 05. 2011, 00:04

Cercetătorii susţin că anticoncepţionalele schimbă influenţa naturală a hormonilor asupra sentimentului atracţiei faţă de bărbaţi. Un nou studiu demonstrează modul în care pilulele contraceptive influenţează felul în care primatele îşi aleg perechea.

Este cunoscut faptul că o femeie este atrasă de mai multe tipuri de bărbaţi, în funcţie de perioada ciclului ei lunar. Atunci când o femeie este fertilă, de exemplu, ea ar putea căuta un bărbat cu mai multe caracteristici masculine.

În cazul în care femeile iau anticoncepţionale sau folosesc alte metode contraceptive bazate pe hormoni, acestea ar putea fi mai atrase de bărbaţii mai puţin masculini. După aflarea rezultatelor, cercetătorii susţin că acest studiu ridică o serie de întrebări cu privire la influenţa acestor pilule asupra alegerii partenerului, calităţiirelaţiei şi chiar a stării de sănătate a copiilor concepuţi de cei doi parteneri.

De-a lungul timpului s-au efectuat destule studii cu privire la factorii care influenţează alegerea partenerilor. În anii '90 s-a descoperit că mirosul transpiraţiei bărbaţilor, mai exact substanţele secretate de aceştia - numite feromoni, influenţează alegerile femeilor. Studiul a sugerat că femeile alegeau bărbaţi care aveau sistemul imunitar diferit de al lor, pentru că fătul urma să fie protejat de mai mulţi agenţi patogeni.

Peste 92 de milioane de prescripţii pentru contraceptive hormonale au fost completate anul trecut în Statele Unite. Cercetătorii nu îşi doresc să sperie femeile pentru a nu mai utiliza aceste contraceptive. "Ne dorim doar să aflăm dacă există riscuri care pot afecta viaţa amoroasă, precum şi sănătatea viitorilor copii" afirmă Alexandra Alvergne, cercetătoare în antropologie biologică la Universitatea College din Londra.

Atât preferinţele femeilor, cât şi cele ale bărbaţilor se modifică atunci când se apropie perioada ovulaţiei, perioada în care femeile sunt fertile. Unele studii au urmărit răspunsurile femeilor la fotografii reprezentând diferiţi bărbaţi, în timp ce alte studii au verificat femeile întrebându-le despre sentimentele lor pentru bărbaţi la câteva săptămâni distanţă.

Rezultatele au fost următoarele: atunci când o femeie se află în perioada ovulaţiei, aceasta este atrasă de bărbaţi care prezintă o simetrie facială şi mai multe semne ale masculinităţii, o voce mai pronunţată şi un comportament dominant.

Femeile tind să prezinte anumite indicii subtile în momentul ovulaţiei, iar bărbaţii tind să le găsească mai atrăgătoare în această perioadă. Acestea îşi doresc să arate mai atrăgător în această perioadă, purtând altfel de haine. Un studiu în care s-a analizat îmbrăcămintea femeilor în diferite perioade, a demonstrat că felul de îmbrăcăminte din timpul ovulaţiei era diferit.

Atunci când sunt fertile, femeile emit diferite semnale chimice care se manifestă prin mirosuri corporale detectabile de către bărbaţi.

Cercetările au arătat că preferinţele naturale ale femeilor sunt modificate atunci când acestea folosesc metode contraceptive bazate pe hormoni. În timpul ovulaţiei, aceste femei nu mai preferă bărbaţii masculini.

Unele femei care folosesc anticoncepţionale au raportat schimbări în ceea ce priveşte libidoul şi dispoziţia. Cercetătorii se află încă în faza incipientă a studiului referitor la factorii care influenţează alegerea partenerilor.

Oamenii de ştiinţă speculează că femeile care şi-au ales un partener mai puţin masculin, devin mai puţin atrase de acesta atunci când întrerup administrarea anticoncepţionalelor bazate pe hormoni.

În cazul în care pilulele contraceptive maschează abilităţile naturale ale femeilor de a detecta diversitatea genetică, atunci copiii concepuţi de părinţi care s-au cunoscut în perioada în care femeia folosea anticoncepţionale bazate pe hormoni ar putea fi mai puţin sănătoşi din punct de vedere genetic. "Încă nu am realizat destule studii pentru a confirma descoperirile", afirmă doctorul Haselton.

Psihologul Steven Gangestad, împreună cu echipa sa de la Universitatea din New Mexico, a demonstrat într-un studiu publicat în 2010 că femeile ce şi-au ales un partener mai puţin masculin vor fi atrase de alţi barbaţi în perioada lor fertilă. În schimb, femeile care şi-au ales ca parteneri bărbaţi masculini nu vor întâmpina astfel de probleme. Aceste concluzii au fost aduse în urma studiului efectuat pe 60 de cupluri.

Într-o altă cercetare, oamenii de ştiinţă au efectuat un studiu pe 48 de cupluri şi au analizat genele lor MHC, particule ale cromozomilor care se ocupă cu modelarea sistemului imunitar. Despre femeile care aveau ca parteneri bărbaţi cu care împărţeau aceeaşi diversitate genetică, s-a descoperit că sunt mai puţin receptive din punct de vedere sexual faţă de partenerii lor.

De asemenea, s-a demonstrat faptul că barbaţii au un comportament diferit faţă de femeile care folosesc anticoncepţionale pe bază de hormoni. Un studiu din 2004 a testat efectele mirosurilor corporale feminine asupra bărbaţilor. La studiu au participat 81 de femei care s-au îmbrăcat cu tricouri şi 31 de bărbaţi care au mirosit tricourile purtate de acestea. Femeile care nu luau pilule anticoncepţionale au fost considerate mai atrăgătoare în perioada fertilă.

Un alt studiu efectuat pe primate susţine ipoteza conform căreia anticoncepţionalele bazate pe hormoni influenţează preferinţele în ceea ce priveşte alegerea partenerului. Cercetătorii de la Universitatea Duke au studiat hormonii secretaţi de femelele de lemurieni înainte şi după ce li s-au administrat anticoncepţionale. De asemenea s-au efectuat studii asupra preferinţelor masculilor asupra mirosului emanat de femele.

Descoperirile au fost publicate în jurnalul Proceedings of the Royal Society şi astfel s-a demonstrat că injecţia Depo-Provera, un anticoncepţional care a fost aprobat pentru utilizarea în rândul oamenilor, alterează în mod dramatic subtanţele chimice emanate de femelele de lemurian care indică identitatea lor şi nivelul sănătăţii lor din punct de vedere genetic.

Femeile care folosesc injecţia Depo-Proverta devin mai puţin atractive pentru sexul opus, susţine Christine Drea, profesor al departamentului de antropologie evolutivă dn cadrul Universităţii Duke. Contraceptivele şterg toată informaţia din substanţele emanate de corp, încheie aceasta.

Deşi studiile ar trebui efectuate pe oameni pentru a se demonstra cu exactitatea concluziile de până acum, dr. Drea susţine că "pilulele anticoncepţionale ar putea amesteca semnalele proprii corpului unei femei, cu cele care nu sunt specifice pentru aceasta".

Sursa: WSJ