Prima pagină D:News

A fost descoperită în premieră o legătură clară dintre o genă şi depresie!

Redactia Descopera.ro | 05.18.2011 | ● Vizualizări: 129
A fost descoperită în premieră o legătură clară dintre o genă şi depresie!     depresie, studiu, gena, legatura, premiera + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de ştiinţă au confirmat, pentru prima dată, existenţa unei legături între o genă şi depresie, anunţă un studiu publicat în American Journal of Psychiatry.

Descoperirea, realizată independent de către echipe de cercetare din Marea Britanie şi SUA, se aşteaptă să conducă la o mai bună înţelegere a condiţiei biologice şi în cele din urmă, la producerea unor antidepresive mai eficiente.

Depresia provoacă suferinţă multor milioane de oameni din întreaga lume - Organizaţia Mondială a Sănătăţii numind-o drept unul din principalii determinanţi ai invalidităţii şi bolilor - iar prin modul în care evoluează, ea demonstrează existenţa unor cauze atât genetice, cât şi de mediu. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au avut mai puţin succes în descoperirea genelor asociate cu aceasta, decât în cazul oricărei alte condiţii cronice importante. În ultimul deceniu, câteva studii au încercat să ateste o legătură între anumite gene şi depresie, dar fiind inconsistente, nici unul nu a fost confirmat de către alte cercetări.

De data aceasta, au fost elaborate două studii separate: unul efectuat la King's College London, pe 800 de familii ai căror membrii sufereau de o depresie recurentă şi un altul similar, de la Washington University care, a vizat 100 de familii. "Într-un număr mare de familii în cazul în care doi sau mai mulţi membri suferă de depresie am găsit dovezi solide că o regiune (a cromozomului 3) numit 3p25-26 este puternic legată de această tulburare," a anunţat Gerome Breen, conducătorul studiului de la King's College. Partea cromozomului 3 asociată cu depresia include 40 din cele aproape 20,000 de gene umane.

Investigaţii intense ce vor avea loc anul viitor urmează să releve care este gena care produce aceste efecte. Oamenii de ştiinţă vor cerceta apoi rolul biochimic al genei, care poate constitui baza pentru proiectarea unor antidepresive mai eficiente - deşi procesul de dezvoltare farmaceutică durează atât de mult încât noi medicamente nu ar putea fi disponibile mai devreme de 10 de ani. Medicamente disponibile astăzi nu reuşesc să producă o îmbunătăţire a stării de spirit pentru o minoritate semnificativă de pacienţi.

Multe gene, probabil mai multe de 100, contribuie într-un grad mai mic sau mai mare la depresie. Dar pentru deblocarea mecanismului, chiar şi o singură genă descoperită ar reprezenta un progres important, ea putând ajuta la găsirea unui tratament eficiente.

"Suntem doar la începutul drumului nostru prin labirintul de influenţe asupra depresiei, şi acesta este un pas important pentru a înţelege ce se intampla la nivel molecular şi genetic", a adaugat Michele Pergadia, autorul principal al studiului efectuat la Universitatea Washington.

Sursa: FT