Prima pagină D:News

Un mamifer extrem de rar a fost zărit din nou după 113 ani!

Redactia Descopera.ro | 05.26.2011 | ● Vizualizări: 359
Un mamifer extrem de rar a fost zărit din nou după 113 ani!     mamifer, rozător arboricol, şobolanul de copac cu creastă roşie, Santamartamys rufodorsalis + zoom
Galerie foto (2)

Începând cu anul 1898 cercetătorii au căutat în continuu indivizi aparţinând unei specii unice şi misterioase de rozătoare. După 113 de ani de căutări, mamiferul a fost văzut din nou! Un exemplar din această specie rară şi-a făcut apariţia în faţa uşii sediului celor de la El Dorado Nature Reserve din Columbia.

Şobolanul de copac cu creastă roşie (Santamartamys rufodorsalis) a stat aproximativ două ore în faţa sediului, timp în care voluntarii au făcut primele poze unei creaturi despre care s-a crezut că nu mai există.

Rozătorul şi-a făcut apariţia pe data de 4 mai 2011, la ora 21:30, la El Dorado Nature Reserve din Sierra Nevada. Animalul a fost redescoperit de Lizzie Noble şi Simon McKeown, doi voluntari ai rezervaţiei care se ocupă de monitorizarea amfibienilor aflaţi în pericol de dispariţie.

În prezent, Uniunea Naţională pentru Conservarea Naturii va declara specia şobolanului de copac cu creastă roşie ca fiind pe cale de dispariţie şi va fi protejată prin lege.

Problema actuală a supravieţuirii acestei specii o reprezintă invazia pisicilor sălbatice care vânează fauna indigenă. ONG-ul german ZGAP a fost cel care a atras atenţia asupra acestei probleme.

Până acum, specia era cunoscută datorită a două specimene colectate în 1898.

Sursa: Pro Aves