Un medicament poate elimina emoţiile negative asociate amintirilor neplăcute

28 05. 2011, 10:06

"Metyrapone este un medicament care reduce în mod semnificativ nivelul de cortisol, hormonul de stres ce este implicat în procesul de amintire", explică Marie-France Marin, conducătorul studiului. Manipularea nivelurilor de cortisol atunci când noile amintiri sunt formate în creier poate conduce la reducerea emoţiilor negative ce sunt asociate cu respectiva amintire. "Rezultatele arată că atunci când reducem nivelul de cortisol în momentul în care pacientul îşi aduce aminte de un eveniment neplăcut, putem modifica această amintire, reducând emoţiile negative asociate acesteia. Efectul se menţine pe termen lung", afirmă Dr. Sonia Lupien, unul dintre cercetătorii ce au luat parte la studiu.

La acest studiu au luat parte 33 de bărbaţi. În cadrul studiului, acestora li s-a povestit un caz ce conţine evenimente neutre şi negative. Trei zile mai târziu, voluntarii au fost împărţiţi în 3 grupuri: participanţii din primul grup au primit o doză de metyrapone, cei din al doilea grup au primit o doză dublă, iar bărbaţilor din cel de-al treilea grup li s-a dat o pilulă placebo. Apoi, li s-a cerut să îşi amintească întâmplarea ce le fusese povestită în prima zi. De asemenea, memoria le-a fost testată şi 4 zile mai târziu, odată ce medicamentul a ieşit din organismul lor. "Am descoperit că bărbaţii din grupul cu doză dublă de metyrapone aveau probleme în a-şi aminti aspectele negative ale cazului testat, dar nu aveau nicio dificultate în a relata evenimentele neutre. Spre surprinderea noastră, acest efect, în care amintirile experinţelor negative sunt afectate, s-a menţinut şi după ce nivelul de cortisol a revenit la normal", a explicat Marin.

Rezultatele acestei cercetări ar putea constitui o şansă pentru cei ce suferă de afecţiuni precum tulburarea de stres posttraumatică. "Această cercetare îi poate ajuta pe oameni să gestioneze evenimentele traumatice din viaţa lor, oferindu-le posibilitatea de a «suprascrie» partea emoţională asociată acestor amintiri în timpul terapiei", afirmă Marin. Un impediment ar putea fi faptul că metyrapone-ul nu se mai produce la nivel comercial. "Şi alte medicamente reduc nivelul cortisolului, iar alte studii asupra acestor compuşi ne vor permite să înţelegem mai bine mecanismele creierului ce sunt implicate în modularea evenimentelor negative", a conchis doctorul.

Sursa: Eurekalert