Prima pagină D:News

Mormintele pot spune povestea vieţii celui îngropat, graţie codurilor QR (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 06.01.2011 | ● Vizualizări: 205
Mormintele pot spune povestea vieţii celui îngropat, graţie codurilor QR (VIDEO)     morminte, pietre funerare, etichete qr, cod qr, inovatie + zoom
Galerie foto (1)

Procesul de îngropare a persoanelor decedate nu s-a schimbat prea mult în ultimele secole, dar acum pietrele funerare pot oferi o conexiune virtuală către povestea vieţii defunctului, graţie inovaţiei unei companii americane.

O companie din Seattle a creat etichete ce se pot ataşa pe piatra funerară şi care pot fi citite de anumite dispozitive capabile să recunoască un cod QR.

Codurile pot fi plasate astfel încât vizitatorii să poată afla mai multe detalii despre persoana dispărută, dar şi să lase mesaje celor apropiaţi sau să înregistreze mesaje pentru viitorii vizitatori. Tot ce trebuie este un smartphone şi o aplicaţie gratuită cu care să poată fi citite codurile.

Moartea şi dorinţa oamenilor de a păstra amintiri a dus la înfiinţarea Quiring Monuments, care a ajuns la cea de-a treia generaţie.

"Misiunea mea este aceea de a ajuta oamenii să spună o poveste în piatra funerară", susţine Dave Quiring, fondatorul companiei.

Dave Quiring a moştenit rolul de a conduce compania în urmă cu 43 de ani, atunci când tatăl lui a murit. De atunci, el a adăugat bronzul, sticla, oţelul inoxidabil şi chiar fotografiile color printre materialele pe care compania le utilizează pentru a crea pietre funerare moderne. Acum, acesta apelează la o inovaţie digitală: a introdus şi codurile alb-negru, cunoscute sub numele de cod QR.

Acestea se găsesc sub forma unui timbru, puţin mai mare ca dimensiuni şi arată ca o combinaţie de coduri de bare. Ele pot fi citite cu ajutorul unei aplicaţii instalate pe smartphone.

Quiring a utilizat această tehnologie şi în cazul tatălui său. În format digital, acesta a utilizat o fotografie din anii '30 cu tatăl său, a adăugat necrologul apărut în ziar după moartea acestuia. De asemenea, Dave a publicat şi o poezie compusă de Robert Frost, găsită de mama lui în portofelul tatălui său. Toate aceste date pot fi accesate prin codul QR imprimat pe piatra de mormânt.

Quiring nu este singura firmă ce inovează în domeniul funerar. O companie din Phoenix a inceput să vândă pietre funerare cu etichete RFID, pentru a facilita accesul la amintirile în format digital. Aceasta este o tehnologie folosită pentru urmărirea lucrurilor cum ar fi cărţile de bibliotecă, dar şi îmbrăcămintea în vânzările cu amănuntul.

Întrebându-l pe Harry Coles, un bărbat în vârstă de 80 de ani, ce părere are despre această tehnologie, acesta a menţionat că, deşi nu are nici măcar un telefon mobil, este foarte impresionat de modul în care funcţionează tehnologia codurilor QR.

Coles susţine că este de modă veche şi că nu ar vrea ca cineva să îi cumpere aşa ceva, dar consideră că dacă ar deţine unul, ar aprecia foarte mult.

"Pentru mulţi oameni, această tehnologie readuce amintirile frumoase la suprafaţă, dar şi unele dureroase. Dar, În general, dragostea stă la baza tuturor acestor acţiuni", susţine Coles.

Quiring Monument îşi propune să utilizeze această tehnologie pentru a ajuta viitoarele generaţii să obţină o legătură cu trecutul lor.

Sursa: NPR

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI