Prima pagină D:News

Poziţia în care dorm femeile gravide influenţează mersul naşterii

Redactia Descopera.ro | 06.21.2011 | ● Vizualizări: 7601
Poziţia în care dorm femeile gravide influenţează mersul naşterii     nastere, insarcinata, femeie, gravida, fat, stânga + zoom
Galerie foto (1)

Un nou studiu arată că femeile care nu dorm pe partea stângă în ultima noapte a sarcinii au şanse de două ori mai mari să nască un făt mort în comparaţie cu cele care au dormit pe această parte.

Cercetătorii au intervievat 155 de femei din Auckland care au pierdut sarcini după 28 de săptâmăni, între iulie 2006 şi iunie 2009, cât şi 310 femei cu sarcini în curs de desfăşurare.

Femeile au fost intrebate despre poziţiile lor de somn (partea stanga, dreapta, spate sau de altă natură), precum şi despre somnul pe timp de noapte şi despre obiceiul lor de a se trezi în ultima lună, săptămână şi chiar în noaptea dinaintea morţii bebeluşului.

De asemenea, echipa a inclus şi intrebari despre sforăit, somnolenţa în timpul zilei şi durata de somn, dar şi frecvenţa cu care au mers pe timp de noapte la baie. Cercetatorii nu au descoperit nici o asociere între sforăit sau somnolenţa pe timpul zilei şi riscul de naştere a unui făt mort. Însă au observat ca femeile care au mers la toaletă doar o dată în ultima noapte de sarcină au fost mai predispuse să aibă un copil născut mort, în comparaţie cu femeile care au mers la baie mai des. Studiul a constatat, de asemenea, un risc mai mare de naştere a unui copil mort la femeile care au dormit în mod regulat pe timp de zi şi care au dormit mai mult decât media pe timp de noapte.

În ceea ce priveşte riscul crescut asociat cu poziţia de somn, autorii au sugerat ca aceasta ar putea avea de a face cu fluxul de sange limitat la făt atunci când mama stă pe spate sau pe partea dreptă pentru perioade lungi de timp.

Dar autorii anunţă ca femeile gravide nu ar trebui să îşi facă griji în legătură cu poziţie lor de dormit. Noul studiu este primul de acest fel, fiind doar un punct de plecare pentru viitoarele cercetări. "A fost un studiu observaţional, nu unul care poate demonstra cauzele şi efectele - tot ce face este o asociere, ar fi prematur să spun că toată lumea trebuie să doarma pe partea stângă", adeclarat conducătorul studiului, Tomasina Stacey de la Universitatea din Auckland .

Echipa lui Stacey caută acum finanţare pentru a efectua studii mai mari şi mai detaliate. De asemena, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat anul acesta că, în fiecare an, peste 2,6 milioane de sarcini se încheie cu naşterea unui copil mort, mai ales în rândul femeilor din ţările sărace. Având în vedere că mai mult de 7.200 copii se nasc morţi în fiecare zi, orice intervenţie simplă care poate ajuta la scăderea acestui număr este binevenită.

Sursa: Time