Prima pagină D:News

Numărul elefanţilor din Africa s-a înjumătăţit în ultimii 40 de ani

Redactia Descopera.ro | 06.30.2011 | ● Vizualizări: 571
Numărul elefanţilor din Africa s-a înjumătăţit în ultimii 40 de ani     elefant, elefanti, scadere, numar, africa + zoom
Galerie foto (1)

O echipă de cercetători de la Departamentul de Zoologie din cadrul Universităţii Oxford a estimat că în jur de 7.750 de elefanţi au mai rămas în zona Sudano-Saheliană, cu 50% mai puţin decât în urmă cu 40 de ani.

Din cele 23 de populaţii de elefanţi studiate, jumătate dintre acestea au în prezent un număr de 200 de indivizi, iar dintre aceştia nu au şanse să supravieţuiască toţi. Studiul a fost realizat în zone protejate, astfel că populaţiile din zonele neprotejate ar putea fi într-o stare şi mai proastă.

O reducere a cantităţii precipitaţiilor şi concurenţa tot mai mare între oameni pentru teritorii şi resurse de apă folosite la creşterea animalelor şi la agricultură sunt principalii factori care au provocat acest declin. Comerţul ilegal de fildeş a contribuit de asemenea la dispariţia populaţiilor de elefanţi.

Pierderea acestor populaţii ar afecta multe alte specii care se bazează pe habitatul creat de aceste erbivore gigantice, care mănâncă, curăţă tufişurile şi împrăştie seminţele.



Pentru a proteja animalele rămase, cercetătorii propun ca opt noi coridoare de protecţie să fie stabilite cât mai curând posibil, pentru a conecta populaţiile principale de elefanţi.

De asemenea, ei recomandă colaborarea cu iniţiative private de protejare a faunei sălbatice şi canalizarea veniturilor provenite de la comunităţile locale către asigurarea viitorului elefanţilor din savanele nordice ale Africii.

Sursa: Physorg

Tag-uri: elefant | elefanti | scadere | numar | africa

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI