O nouă descoperire creşte speranţele femeilor însărcinate

06 07. 2011, 00:00

Într-un studiu prezentat la Conferinţa de la Stockholm a Societăţii Europene de Reproducere Umană şi Embriologie, au fost semnalaţi şase factori cu impact semnificativ asupra riscului de avort spontan: istoricul medical cu probleme de fertilitate, nivelul progesteronului şi al hormonului de sarcină, gonadotropina corionică umană (hCG), lungimea fătului, intensitatea sângerărilor şi vârsta gestaţională a fătului.

Deşi individual aceşti factori nu pot indica sarcinile cu risc, atunci când cercetătorii au combinat doi dintre ei pentru a crea un indice de viabilitate a sarcinii, sângerarea şi gonadotropina corionică umană, au descoperit un instrument eficace în acest scop.

Aproape 20 la sută din sarcini prezintă riscuri şi cam 20% din acestea chiar sfârşesc prin avort spontan (4 la sută din total). În Marea Britanie se înregistrează anual 250.000 de avorturi spontane, care provoacă un nivel considerabil de stres femeilor afectate şi familiilor lor. Necunoscându-se riscul de avort spontan al sarcinii, teama şi prevederea impun multor femei analize de sânge inutile, ecografii, internări pentru repaus la pat, abstinenţă, tratamente cu aspirină în doze mici şi suplimente cu progesteron.

Între 2009 şi 2010, cerectătorii au urmărit 112 femei cu sarcini între 6 şi10 săptămâni şi risc semnificativ de avort. Pe parcursul celor cinci săptămâni de studiu, pacientelor li s-au făcut ecografii, diagrame săptămânale ale nivelului durerii şi sângerărilor, dar şi teste pentru verificarea nivelului de progesteron si hCG. La finalul studiului, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că sarcina este ameninţată de cei şase factori enumeraţi mai sus.

Utilizând indicele de viabilitate a sarcinii, cercetătorii au obţinut rezultatul corect pentru 94 la sută dintre femeile care au dus sarcina la termen şi pentru 77 la sută din cele care au suferit un avort spontan.

Indicele de viabilitate a sarcinii va scuti pacientele de tratamente inutile precum o parte din analize şi ecografii, indicându-le medicilor de la început dacă sarcina va putea fi dusă la termen în condiţii bune.

Sursa: Reuters