Prima pagină D:News

Al doilea cel mai înalt vârf necucerit de om, luat la ţintă de alpiniştii americani

Redactia Descopera.ro | 07.12.2011 | ● Vizualizări: 1156
Al doilea cel mai înalt vârf necucerit de om, luat la ţintă de alpiniştii americani     alpinism, munte, expeditie, india, saser kangri II, karakorum, munte + zoom
Galerie foto (1)

Un grup format din trei alpinişti din America a călătorit în această vară spre masivul muntos Karakorum, situat în Asia Centrală, cu scopul de a deveni primii oameni care cuceresc vârful Saser Kangri II, al doilea vârf ca înălţime în clasamentul mondial al versanţilor necuceriţi încă de om.

Muntele, care are o înălţime de 7.513 metri, este localizat într-o regiune din nordul Indiei, accesibilă doar pe timpul verii.

Echipa este formată din Freddie Wilkinson, Mark Richey şi Steve Swenson, trei alpinişti experimentaţi. Richey şi Swenson au mai încercat să cucerească vârful Saser Kangri II în 2009, când au reuşit să ajungă la 6.858 metri, înainte să fie nevoiţi să se întoarcă din drum din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Saser Kangri II este al doilea din cele patru vârfuri ale masivului Kangri Saser, fiind al doilea cel mai înalt vârf necucerit din lume. Cel mai înalt vârf necucerit este cel al muntelui Gangkhar Puensum, situat în Bhutan şi care are 7.570 de metri înălţime.

Mulţi dintre locuitorii din Bhutan consideră că cel mai înalt munte din ţara lor este pământ sacru, şi prin urmare, guvernul a interzis urcarea pe el mai sus de 6.000 de metri. Cu alte cuvinte, nimeni nu poate urca Gangkhar Puensum. Aşa se face că alpiniştii au căutat următoarea provocare, iar acum încearcă să escaladeze Saser Kangri.

Echipei îi va lua câteva zile să ajungă la tabăra de bază, localizată la 5.181 metri, iar cu puţin noroc, în luna august vor fi primii oameni care vor reuşi cucerirea acestui vârf de munte.

Sursa: Gadling