Prima pagină D:News

Deşeurile de plastic din oceane ucid balenele

Redactia Descopera.ro | 07.13.2011 | ● Vizualizări: 689
Deşeurile de plastic din oceane ucid balenele     balene, plastic, poluare, deseuri, gunoi, ocean, cetacee + zoom
Galerie foto (1)

Milioane de tone de deşeuri de plastic aruncate anual în oceane ar putea constitui o ameninţare letală pentru balene. Această afirmaţie este susţinută pe baza unei evaluări ştiinţifice prezentată la o conferinţă internaţională ce are ca subiect situaţia actuală a balenelor.

O analiză a lucrărilor de cercetare din ultimele două decenii relevă sute de cazuri în care cetaceele (balene şi delfini) au fost îmbolnăvite sau ucise de gunoaiele din oceane.

În 2008, doi caşaloţi eşuaţi pe o coastă din California s-au dovedit a avea o mare cantitate de plase de peşte şi alte resturi sintetice în intestinele lor, aproximativ 205 kilograme. Unul dintre animalele de 15 metri avea stomacul rupt, iar celălalt aproape că a murit de foame deoarece avea tractul digestiv blocat cu un dop de vată de plastic.

Şapte caşaloţi masculi eşuaţi în 2009 pe coasta Adriatică din sudul Italiei aveau stomacul plin cu cârlige de pescuit şi numeroase obiecte din plastic.

În 2002, o balenă Minke găsită moartă pe coasta Normandiei din Franţa, avea aproximativ o tonă de plastic în stomac, inclusiv pungi de plastic de la două supermarket-uri britanice.

"Multe balene din Atlanticul de nord-est mor din cauza pungilor de plastic", spune Mark Simmonds, unul dintre autorii raportului prezentat în cadrul conferinţei.

Majoritatea cetaceelor care mor din cauza traumelor intestinale se scufundă pe fundul oceanelor, susţin experţii, astfel că nu se poate şti cât de răspândită este această problemă.

Printre principalele ameninţări la adresa cetaceelor din toată lumea se numără schimbările climatice şi prinderea lor accidentală în plasele de pescuit.

"În multe părţi ale lumii, carcasele de balenă ce eşuează pe mal nu sunt examinate, iar acolo unde sunt cercetate medical, rareori este verificat conţinutul de plastic. Există, însă, numeroase dovezi care arată că deşeurile de plastic din oceanele lumii rănesc aceste animale, iar această problemă necesită cercetări urgente", susţine Simmonds.

Studiile demonstrează că gunoaiele se concentrează în zonele de convergenţă, acele zone care se formează din cauza curenţilor şi a vânturilor, acolo unde balenele se hrănesc din abundenţă.

În 2003, Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu a stabilit Iniţiativa Globală privind Deşeurile Marine, dar a lansat o analiză detaliată a domeniului de rezolvare a acestei probleme abia în 2009.

Mai recent, reprezentanţii a 38 de ţări s-au întâlnit în Hawaii pentru a adopta "Angajamentul Honolulu", care să schiţeze o serie de măsuri voluntare.

Pentru balene, nivelul de ameninţare a gunoiului din oceane variază în funcţie de specie şi de tipul de deşeu, sugerează raportul.

Cel mai mare pericol provine din partea toxinelor din plastic, acestea fiind eliberate în apă pe măsură ce plasticul se descompune în timp în particule mici, chiar microscopice.

Pe lângă ameninţările prezentate mai sus, experţii avertizează că şi coliziunile cetaceelor cu nave, dar şi poluarea fonică provenită de la sondele de exploatare petrolieră, ce le afectează ţesuturile, sunt factori suplimentari ce le pun în primejdie viaţa.

Sursa: Independent