Prima pagină D:News

Deşeurile de plastic din oceane ucid balenele

07.13.2011 | ● Vizualizări: 562
Deşeurile de plastic din oceane ucid balenele     balene, plastic, poluare, deseuri, gunoi, ocean, cetacee + zoom
Galerie foto (1)

Milioane de tone de deşeuri de plastic aruncate anual în oceane ar putea constitui o ameninţare letală pentru balene. Această afirmaţie este susţinută pe baza unei evaluări ştiinţifice prezentată la o conferinţă internaţională ce are ca subiect situaţia actuală a balenelor.

O analiză a lucrărilor de cercetare din ultimele două deceniirelevă sute de cazuri în care cetaceele (balene şi delfini) au fostîmbolnăvite sau ucise de gunoaiele din oceane.

În 2008, doi caşaloţi eşuaţi pe o coastă din California s-audovedit a avea o mare cantitate de plase de peşte şi alte resturisintetice în intestinele lor, aproximativ 205 kilograme. Unuldintre animalele de 15 metri avea stomacul rupt, iar celălaltaproape că a murit de foame deoarece avea tractul digestiv blocatcu un dop de vată de plastic.

Şapte caşaloţi masculi eşuaţi în 2009 pe coasta Adriatică dinsudul Italiei aveau stomacul plin cu cârlige de pescuit şinumeroase obiecte din plastic.În 2002, o balenă Minke găsită moartă pe coasta Normandiei dinFranţa, avea aproximativ o tonă de plastic în stomac, inclusivpungi de plastic de la două supermarket-uri britanice.

"Multe balene din Atlanticul de nord-est mor din cauzapungilor de plastic", spune Mark Simmonds, unul dintreautorii raportului prezentat în cadrul conferinţei.

Majoritatea cetaceelor care mor din cauza traumelorintestinale se scufundă pe fundul oceanelor, susţin experţii,astfel că nu se poate şti cât de răspândită este aceastăproblemă.

Printre principalele ameninţări la adresa cetaceelor din toatălumea se numără schimbările climatice şi prinderea lor accidentalăîn plasele de pescuit.

"În multe părţi ale lumii, carcasele de balenă ce eşuează pe malnu sunt examinate, iar acolo unde sunt cercetate medical, rareorieste verificat conţinutul de plastic. Există, însă, numeroasedovezi care arată că deşeurile de plastic din oceanele lumii rănescaceste animale, iar această problemă necesită cercetări urgente",susţine Simmonds.

Studiile demonstrează că gunoaiele se concentrează înzonele de convergenţă, acele zone care se formează din cauzacurenţilor şi a vânturilor, acolo unde balenele se hrănesc dinabundenţă.

În 2003, Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu a stabilitIniţiativa Globală privind Deşeurile Marine, dar a lansat o analizădetaliată a domeniului de rezolvare a acestei probleme abia în2009.

Mai recent, reprezentanţii a 38 de ţări s-au întâlnit în Hawaiipentru a adopta "Angajamentul Honolulu", care să schiţeze o seriede măsuri voluntare.

Pentru balene, nivelul de ameninţare a gunoiului din oceanevariază în funcţie de specie şi de tipul de deşeu, sugereazăraportul.

Cel mai mare pericol provine din partea toxinelor din plastic,acestea fiind eliberate în apă pe măsură ce plasticul se descompuneîn timp în particule mici, chiar microscopice.

Pe lângă ameninţările prezentate mai sus, experţii avertizeazăcă şi coliziunile cetaceelor cu nave, dar şi poluarea fonicăprovenită de la sondele de exploatare petrolieră, ce le afecteazăţesuturile, sunt factori suplimentari ce le pun în primejdieviaţa.

Sursa: Independent