Prima pagină D:News

Misterul celui de-al 6-lea deget al cârtiţelor a fost elucidat

07.20.2011 | ● Vizualizări: 477
Misterul celui de-al 6-lea deget al cârtiţelor a fost rezolvat     cârtiţă, degete, vertebrate, cercetare, animale, membre + zoom
Galerie foto (2)

Cercetătorii au descoperit de ce unul dintre cele mai bune animale la săpat are un deget mare în plus. Comparând degetele cârtiţei cu cele ale animalelor înrudite, cercetătorii au analizat indiciile moleculare ale ciudăţeniei anatomice.

Rezultatele cercetărilor arată că al doilea deget mare alcârtiţelor nu este un deget real, ci constituie un os alîncheieturii, susţin cercetătorii. Apendicele suplimentar ajutăcârtiţa să se deplaseze în lumea sa subterană.

Majoritatea animalelor vertebrate au 5 degete, fie că augheare, labe sau mâini. Ursul panda şi cârtiţa constituie singureleexcepţii de la această regulă, ambele animale având 6 degete lamembre, prezentând 2 degete mari. Degetul suplimentar alacestor animale este considerat ca fiind adaptarea lor la modul deviaţă. Noua cercetare arată că şi în cazul cârtiţei, la felca în cazul ursului panda, al 6-lea deget este de fapt unulfals.

Biologul evoluţionist Christian Mitgutsch, alături de colegiisăi de la Universitatea din Zurich, Elveţia, a analizat degetele aopt specii de cârtiţă şi le-a comparat cu cele ale unei speciiînrudite, chiţcanii.Studiind ghearele în curs de formare, doctorul Mitgutsch a pututvedea că genele care de obicei pornesc de la începutul dezvoltăriidegetelor nu au fost prezente şi atunci când a început să seformeze cel de-al doilea deget mare al cârtiţei. Aceste celule nuau început să se extindă într-o formaţiune de deget, până când altecinci degete nu au fost pe deplin formate.

Doctorul Mitgutsch a descoperit alături deechipa sa că degetul mare creşte dintr-unţesut care de obicei se dezvoltă într-un os de încheietură, nuîntr-un ţesut osos de deget.

Toate cele opt specii de cârtiţă au o formaţiune suplimentarăasemănătoară unui deget, dar unora nu li s-a dezvoltat mai mult deun milimetru, în timp ce altor cârtiţe, precum Talpaoccidentalis, li s-a dezvoltat asemănător celorlate cincidegete.

Cercetătorii suspectează că hormonii cârtiţelor suntresponsabili pentru cel de-al şaselea deget.

Femelele de cârtiţă posedă atât ţesut ovarian, cât şi ţesuttesticular, şi au un nivel ridicat de testosteron, în comparaţie cuspeciile ale căror indivizi au un sex, ori altul. Expunerea laniveluri ridicate de testosteron în uter a fost legată depolidactilie, o afecţiune în care oamenii se nasc cu degetesuplimentare la mâini şi picioare.

Cu toate acestea, sunt necesare multe studii înainte cacercetătorii să poată demonstra că testosteronul este cauzadegetelor suplimentare ale cârtiţelor.

Sursa: BBCNews