Prima pagină D:News

Un vaccin contra gripei porcine provoacă narcolepsia!

Redactia Descopera.ro | 07.24.2011 | ● Vizualizări: 68
Un vaccin contra gripei porcine provoacă narcolepsia!     pandemrix, vaccin, antrigripal, gripa porcina, narcolepsie + zoom
Galerie foto (1)

Un vaccin antigripal utilizat la nivel mondial nu ar mai trebui administrat copiilor, spun specialiştii. Potrivit unui nou studiu, Pandemrix, vaccinul utilizat pentru combaterea gripei porcine (virusul AH1N1) poate creşte riscul apariţiei narcolepsiei la persoanele sub 20 de ani.

Aproape 30 de milioane de persoane au fost vaccinate în Europa cu Pandemrix, produs al gigantului farmaceutic GlaxoSmithKline, după izbucnirea gripei H1N1 la începutul anului 2009. Aprobat în Europa în sepembrie 2009, vaccinul a fost reevaluat în august anul următor, după ce specialiştii din Finlanda au afirmat că acesta poate duce la narcolepsie, o tulburare de somn cronică manifestată prin tendinţa incontrolabilă de a adormi în momente nepotrivite.

Au fost înregistrate 335 de cazuri de persoane care au dezvoltat narcolepsie după administrarea Pandemrix, dintre care 10 în Marea Britanie, ţară în care au fost utilizate 6 milioane de doze din acest vaccin.

Agenţia Europeană pentru Medicamente a studiat rezultatele studiilor din Suedia şi Finlanda şi au concluzionat că există un risc de narcolepsie de 6 până la 13 ori mai mare în rândul copiilor vaccinaţi. Acest lucru înseamnă că, din 100.000 de adolescenţi vaccinaţi, 7 ar putea dezvolta narcolepsie. Având în vedere faptul că nu au fost înregistrate asemenea cazuri în alte regiuni, specialiştii iau în considerare şi posibilitatea ca vaccinul să interacţioneze cu factori genetici sau de mediu, cum ar fi infecţiile regionale apărute în Scandinavia, care ar putea creşte riscul dezvoltării acestei boli.

În urma acestui studiu, specialiştii de la Agenţia Europeană pentru Medicamente au declarat că Pandemrix ar trebui administrat tinerilor sub 20 de ani doar dacă sunt supuşi unui risc major şi nu este disponibil vaccinul trivalent contra gripei sezoniere.

Totuşi, Organizaţia Britanică pentru Studiul Medicamentelor (MHRA) a declarat că recomandările Agenţiei Europene pentru Medicamente nu sunt obligatorii, motiv pentru care în această ţară nu va fi restricţionată administrarea vaccinului Pandemrix.

Un membru al MHRA a declarat că, deoarece perioada de valabilitate a stocurilor de Pandemrix rămase în Marea Britanie expiră în luna octombrie a acestui an, ele nu vor fi utilizate în campania de vaccinare din 2011/12. Cu toate acestea, nu se ştie încă dacă Marea Britanie va comanda noi stocuri de Pandemrix.

GlaxoSmithKline a anunţat că va desfăşura propriile cercetări cu privire la asocierea dintre produsul său şi narcolepsie şi că va colabora cu experţi independenţi, conform acordului său cu Agenţia Europeană pentru Medicamente.

Sursa: The Telegraph