Prima pagină D:News

Somnul cu întreruperi afectează memoria

07.27.2011 | ● Vizualizări: 2639
Somnul cu întreruperi afectează memoria     somn, memorie, creier + zoom
Galerie foto (1)

Trăim în secolul vitezei. Mâncăm în grabă, vrem să facem cât mai multe lucruri în acelaşi timp şi, bineînţeles, vrem să dormim cât mai puţin şi mai bine. O viaţă atât de agitată duce, însă, la tulburări de somn. Oare câţi dintre noi ştiu ce efecte poate avea somnul fragmentat asupra noastră pe termen lung?

Ultimul studiu realizat de americanii de la Universitatea dinStanford a demonstrat faptul că somnul întrerupt afecteazăcapacitatea animalelor de a-şi aminti imagini familiare.Studiul a fost realizat pe şoareci, iar decoperirile publicate înjurnalul Proceedings of the National Academy of Science ar puteaexplica problemele de memorie ale bolnavilor de Alzheimer şi deapnee nocturnă.

Creierul uman se foloseşte de somnul adânc pentru aevalua întâmplările zilei şi pentru a decide ce să păstreze şi cenu, susţin experţii britanici în probleme de somn. Studiula vizat somnul fragmentat cu aceeaşi durată ca somnul normal şi cuaceeaşi intensitate. Cercetătorii au folosit o tehnică numităoptogenetică (domeniu în curs de dezvoltare, care combină tehnicioptice şi de analiză genetică pentru a testa circuitele neuronaleale mamiferelor şi altor animale, în interval de câteva secunde, cuscopul de a înţelege modul de funcţionare al creierului), în carenişte celule sunt modificate genetic pentru a fi sensibile lalumină. Cercetătorii şi-au propus să studieze un anumit tip decelule cerebrale care joacă un rol important în trecerea de lastarea de somn la cea de veghe.

Ei au trimis fascicule de lumină direct în creierul şoarecilorcare dormeau, ceea ce a permis întreruperea somnului lor fără a-ischimba durata totală, calitatea sau structura. După aceea, cobaiiau fost închişi într-o cutie alături de două obiecte. Unul dintreacestea le era familiar, însă celălalt era nou pentru ei. În modnormal, şoarecii ar fi petrecut mai mult timp studiind obiectulnou, lucru care s-a şi întâmplat în cazul cobailor al căror somn nua fost întrerupt. Cei cu somnul fragmentat au fost interesaţi înmod egal de ambele obiecte, ceea ce indică faptul că memoria le-afost afectată."Continuitatea somnului este unul din cele maiimportante elemente afectate în diverse boli patologice careafectează memoria, printre care şi boala Alzheimer", audeclarat cercetătorii.

Dorm prost şi alcoolicii şi bolnavii de apnee nocturnă, oafecţiune a aparatului respirator caracterizată prin întreruperearepetată a respiraţiei în timpul somnului. "Din păcate, amconcluzionat că indiferent de cât de scurt este somnul, chiar şi omică întrerupere a acestuia duce la înrăutăţirea stăriimemoriei", au completat cercetătorii. Nu s-a demonstratfaptul că tulburările de somn ar provoca aceste boli, înschimb.

"În timpul zilei noi acumulăm amintiri. La un moment dattrebuie să le şi sortăm, iar pe unele dintre ele trebuie sa lesalvăm într-o memorie permanentă. Acest proces are loc în timpulsomnului adânc, deci orice ne afectează somnul va avea un efectdirect asupra memoriei", a declarat doctorul Neil Stanley,membru al Societăţii de Cercetare a Somnului din Marea Britanie.

De asemenea aceasta a adăugat că persoanele care suferă de apneenocturnă au probleme cu "salvarea" acestor amintiri, iar cele caresuferă de Alzheimer au deseori tulburări de somn. "Nu ştim dacădegenerarea creierului e responsabilă de somnul prost sauviceversa", a completat britanicul.

"Pentru pacienţii cu tulburări grave de somn şi apnee de somnobstructivă, rezultatele acestui studiu nu reprezintă o surpriză.Aceşti pacienţi nu mai respiră în timpul nopţii în momentul în carecăile respiratorii se blochează, iar astfel sunt privaţi de un somnliniştit. Somnul întrerupt duce la oboseală pe timpul zilei şi lapierderi de memorie", a completat doctorul Miranda Watson,directorul de comunicare al Fundaţiei Britanice de Pneumologie.

Sursa: BBCNews